• Početna>
  • Vesti>

Misija OEBS-a završila uvodni program obuke za nove skupštinske odbornike na Kosovu

Foto: OEBS

Misija OEBS-a na Kosovu završila je niz od 23 radionice za nove skupštinske odbornike koji su izabrani po prvi put na tu funkciju na lokalnim izborima u oktobru 2021. godine.

Više od mesec i po dana, 310 novih skupštinskih odbornika iz svih 38 opština na Kosovu učestvovalo je na radionicama na kojima se diskutovalo o njihovom zakonodavnom mandatu kao i o njihovoj predstavničkoj i nadzornoj ulozi. Posebno osmišljena obuka održana je i za nove predsedavajuće skupština opština koji su se po prvi put našli na ovim funkcijama, pri čemu su ove radionice bile usmerene na odnose sa javnošću i komunikaciju sa medijima.

Na radionicama se takođe razgovaralo o usklađenosti sa pravnim okvirom i principima dobrog upravljanja, zakonskim zahtevima u vezi sa pripremanjem opštinskog budžeta, razmatranjima po pitanju rodne ravnopravnosti kao i o mehanizmima za učešće i predstavljanje zajednica.

„Preko 60% odbornika u skupštinama opštinama su novi odbornici koji su se po prvi put našli na tim funkcijama pa je stoga od posebne važnosti da zajedno prođemo kroz njihovu nadzornu ulogu i odgovornosti – i što je ranije moguće uvedemo ih u njihov mandat. Razumevanje specifičnosti njihove uloge učiniće rad skupština opština efikasnijim, obezbediće  kontrole i ravnoteže i bolje će im omogućiti da opštinsku administraciju drže odgovornom“, rekao je Fatmir Zilfijaj, nacionalni programski službenik iz Misije OEBS-a na Kosovu i rukovodilac koji nadgleda planiranje, sadržaj i sprovođenje obuke.

Diskusije tokom ovih radionica otkrile su brojne zajedničke prioritete i potrebe u skupštinama opština, između ostalog, potrebu da se ažuriraju odgovarajući skupštinski poslovnici, kao i sticanje znanja da se skupštinske sednice vode uz poštovanje tih poslovnika. Misija OEBS-a na Kosovu će u narednim mesecima u odabranim opštinama pružati dalju podršku o ovim temama koja će biti prilagođena specifičnostima svake opštine.

Misija OEBS-a na Kosovu zadužena je za zaštitu i unapređenje ljudskih prava i prava zajednica, demokratizaciju i razvoj sektora javne bezbednosti. Misija  podržava opštine u pružanju boljih opštinskih usluga kroz razvoj opštinskih upravljačkih kapaciteta, promovisanje javnog angažovanja, jačanje kontrole i ravnoteže, međuopštinske saradnje i unapređenje međuvladine koordinacije.

Comments

Pročitaj još