• Početna>
  • Vesti>

EU potvrdila susret Lajčaka sa Vučićem i Kurtijem u Berlinu

Foto: Tanjug

Portparol Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano potvrdio je da će specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak održati zajednički susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom (Aljbin) Kurtijem. Sastanak će biti održan 4. maja u Berlinu.

Prije ovog susreta kosovski premijer, a potom i srpski predsednik imaće odvojene sastanke sa nemačkim kancelarom Olafom Scholtzom (Šolc).

“Na poziv kancelara Scholtza, specijalni predstavnik EU Lajčak će takođe otputovati u Berlin kako bi se sastao sa kancelarom, a potom i održao odvojeni neformalni sastanak sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem”, naveo je Stano u pisanom odgovoru dodajući da ovaj susret ima sa cilj podršku dijalogu o normalizaciji odnosa koji vodi EU.

Biće ovo prvi susret Vučića i Kurtija nakon jula prošle, kada su su sastali u okviru briselskog dijaloga. Premijer Kosova i srpski predsednik su se sastali u dva navrata prošlog leta međutim oba susreta su okončana međusobnim optužbama i nisu doveli do rezultata.

Miroslav Lajčak je nedavno u intervju za RSE potvrdio da će sazvati novu rundu na najvišem politčkom nivou jedino kada bude imao naznakad da su Kurti i Vučić spremni da se oko nečeg dogovore.

Izvor Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još