• Početna>
  • Vesti>

Protest radnika u Prištini: Vlada koja je obećavala čuda a nije uradila ništa

FOTO: Paparaci.com

Savez sindikata radnika privatnog sektora Kosova (FSSPK) organizovao je protest povodom 1. maja – Međunarodnog dana radnika.

Desetine radnika izašlo je ispred zgrade Vlade Kosova, pozivajući na to da se njihov rad ceni, a od Vlade traže i potpisivanje kolektivnih ugovora.

Između ostalih uslova je i taj da se što pre počne sa prijavljivanjem za zdravstveno osiguranje i da se osnuje radni sud.

Sindikalac Adem Borovci rekao je da su tokom celog perioda tražili da budu poštovani, ali da se to ne dešava.

On je rekao da prema međunarodnom izveštaju Kosovo stoji najgore u pogledu poštovanja prava radnika.

„Vlasnici kompanija se ponašaju kao da prigušujemo mašine. Pandemija je uticala i na naše plate. Imamo i trostruko povećanje troškova života“, rekao je on.

U međuvremenu, predsednik Sindikata privatnih radnika Jusuf Azemi rekao je da su danas izašli da podnesu zahteve koje su podneli pre godinu dana.

On je rekao da je sindikat uradio nemoguće, borio se za sve, borio se u Vladi, ali je istakao da ova Vlada koja je obećavala čuda nije uradila ništa.

„Premijeru, privatno preduzeće, znamo da ste nas okaljali, ali dolaze dobri dani jer ćemo vam trebati. Došli ste do tačke da plaćate rezervne radnike dok svi beže sa Kosova. Svi oni koji odlaze ne nameravaju da se vrate. Privatna preduzeća sa 23 inspektora nisu u funkciji. Tražili smo poverenje, ali su naši parlamentarci rekli da nam ne treba, ne poznaju našu situaciju“, rekao je on.

(KoSSev je izvorno preveo tekst sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Comments

Pročitaj još