• Početna>
  • Vesti>

Obeležavanje Dana sećanja – odavanje pošte stradalima u Donjoj Gradini

Foto Tanjug

Polaganjem venaca uz prisustvo velikog broja državnika počela je državna ceremonija povodom Dana sećanja na žrtve koncentracionog logora Jasenovac i njegovog najvećeg stratišta Donja Gradina.

U spomen području “Donja Gradina” obeležava se Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina koncentracionog logora Jasenovac i Donje Gradine.

Komemorativna ceremonija počela je polaganjem venaca na grobno polje “Topole” gde su poštu stradalima – Srbima, Romima i Jevrejima, odali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Venac i cveće su položili i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske Radovan Višković i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Poštu stradalima odaju i predstavnici udruženja preživelih logoraša i njihovi potomci, predstavnici romske i jevrejske zajednice, kao i ambasada Srbije, Rusije i Mađarske u BiH.

Nakon polaganja venaca, parastos stradalima na grobnom polju “Hrastovi” služiće patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, a potom su predviđena obraćanja zvaničnika.

Donja Gradina je najveće stratište jasenovačkih logora koji je formiran avgusta 1941. neposredno po proglašnju Nezavisne države Hrvatske.

U Jasenovcu i Donjoj Gradini ubijeno je više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja, prema podacima Međunarodne komisije za istinu o tim logorima.

Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac, bilo je skoro 20.000 dece.

Comments

Pročitaj još