• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Pravo srpskog naroda je da štiti svoj opstanak na KiM

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je  da zabrinjavaju upadi specijalnih jedinica kosovske policija na sever Kosova i Metohije uz ocenu da postoji opasnost da Priština izazove krizu na severu KiM.

Drecun smatra da u narednim danima ne treba očekivati veću destabilizaciju severa KiM jer je, kako kaže, u regionu veoma značajna američka delegacija, ali da se srednjoročno ”vidi potencijal” da Priština izazove krizu na severu KiM.

”Priština ”na mala vrata” ubacuje što je moguće više pripadnika specijalnih jedinica na sever i time pokazuju da to treba da postane nešto što je uobičajeno. A te specijalne jedinice uvek izazivaju incidente, napadaju srpski narod, destabilizuju situaciju”, rekao je Drecun za T a n j u g.

On je, komentarišući pojačano prisustvo specijalnih policijskih jedinica na severu KiM, nakon napada na kosovsku policiju kod Zubinog Potoka, primetio da kada je napadnut srpski dečak u Babinom Mostu nije bilo intervencije specijalne policije, ali da zbog, kako kaže, navodnog napada na kosovsku policijsku službu na severu, odmah intervenišu specijalne policijske jedinice.

”Ti napadi na kosovsku policijsku službu na severu, a bilo ih je nekoliko u poslednje vreme, su jako čudni i sumnjivi. Dobro je što nema žrtava i ranjenih, ali kao da neko precizno planira i dozira te napade. Ko je taj, kome odgovara nestabilnost na severu KiM? Srbima sigurno ne, Beogradu ne”, rekao je Drecun.

Naglasio je da se Beograd protivi prisustvu specijalnih kosovskih policijskih snaga na severu, jer to, kako kaže, izaziva tenzije.

”Sada imate novonastalu situaciju da će, zbog navodne građanske neposlušnosti u septembru prošle godine naši građani na severu biti pozivani na informativne razgovore, a ako se ne jave počeće hapšenja zbog čega je Srpska lista upozorila da će pokušati da spreči takav razvoj događaja”, rekao je Drecun.

Naveo je da Priština svojim potezima ugrožava opstanak i bezbednost srposkog naroda na KiM, a da je pravo srpskog naroda da štiti svoj opstanak u južnoj pokrajini.

”I sva ta sredstva, osim upotrebe sile i nasilja nad nekim, a srpski narod to ne radi, predstavljaju legalna i legitimna sredstva u odbrani prava na život”, naglasio je Drecun.

Komentarišući posetu američke delegacije na čelu sa pomoćnicom američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Karen Donfrid Beogradu, Drecun je ukazao na njenu izjavu u Prištini da pažnju u dijalogu treba fokusirati na uzajamno priznanje, što, kako kaže, Aljbin Kurti pokušava da nametne, a zbog čega nema napretka u dijalogu.

”Kurti govori da se ostave po strani pitanja nestalih, povratka proteranih i da se to razmatra kad se postigne uzajamno priznanje. Sada vidimo da je to bila dogovorena taktika Prištine i SAD”, kazao je Drecun.

Ocenio je da takvi stavovi Vašingtona nisu konstruktivni, da ne mogu dovesti do rešenja i da pokazuju da je američka politika ponovo na koloseku jednostranosti gde se, kaže, Priština podržava u svemu što radi, a ne uvažavaju se interesi Beograda u rešavanju kosmetskog problema.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još