• Početna>
  • Vesti>

Petković: Beograd blokira laži iz Prištine, nikako dijalog i razgovor

Foto: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković komentarisao je izjavu kosovske predsednice Vjose Osmani da Beograd blokira dijalog naglasivši da je Beograd tokom razgovora pokazao visok nivo fleksibilnosti i potrage za rešenjem.

“Beograd učestvuje u svakoj rundi dijaloga u Briselu u najboljoj veri da je kompromis dve strane jedini put ka održivom rešenju i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a nikako ucene i uslovljavanja koja prištinska strana pokušava da nametne” naveo je Petković.

Tako je bilo i tokom poslednje runde dijaloga u Briselu tokom koje je Priština pokušala da promeni i uslovi aktuelni sporazum o registarskim tablicama, ne nudeći nijedno konstruktivno rešenje, dodao je on.

Sa druge strane, navodi Petković, Beograd je pokazao visok nivo fleksibilnosti i potrage za rešenjem o registarskim tablicama koje bi bilo primenjivo u realnom životu, a ne u glavama albanskih političara.

“Zato smo apsolutno spremni da nastavimo da razgovaramo i tragamo za kompromisnim rešenjem, držeći se sporazuma od 30. septembra, koji je i dalje u potpunosti na snazi, kao i režim stikera” stoji u saopštenju.

Zato bi Vjosa Osmani, uprkos istrajnoj želji da bude deo dijaloga, prvo morala da se o njegovom toku detaljno informiše, jer jedino što Beograd blokira su laži Prištine, nikako dijalog i razgovor, dodao je Petković.

“Bilo bi korisno i da gospođa Osmani obnovi sva dosadašnja saopštenja, kako EU, tako i zemalja Kvinte, ali i najviših predstavnika SAD, koji nedvosmisleno potvrđuju da je Beograd konstruktivna strana u dijalogu i podsećaju Prištinu na više preuzetih, a neispunjenih obaveza iz tog procesa” istakao je.

Među njima je svakako i odbijanje Prištine da devet godina formira Zajednicu srpskih opština, ali je lista dogovorenih, a neispunjenih obaveza Prištine podugačka, od pitanja nestalih, do nesprovođenja sporazuma iz oblasti energtike, slobode kretanja.

“Jedini put ka miru i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije jeste formiranje Zajednice srpskih opština, a ne nekakav reciprocitet koji postoji samo u snovima albanskih političara” zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još