• Početna>
  • Vesti>

Levits: Letonija podržava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama

Predsednik Letonije Egils Levits izjavio je da njegova zemlja razume težnje Prištine ka članstvu u međunarodnim organizacijama i da je podržava u tim namerama.

U Prištini su se sastali predsednik Letonije Egils Levits i predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani.

“Mislim da je važno da se Kosovo pridruži međunarodnim organizacijama i forumima, ovde bih pomenuo Savet Evrope. Pozdravljamo prijavu Kosova u Savet Evrope. Što se tiče EU, Letonija podržava Kosovo u smislu liberalizacije viznog režima. Sada ne postoje razumne prepreke za viznu liberalizaciju”, rekao je Levits na konferenciji za medije.

Letonski predsednik je naveo da primećuje da ima problema u dijalogu sa Beogradom, ali da se nada se da će razgovori napredovati.

Rekao je da je evropska bezbednosna arhitektura obnovljena i zasnovana na stvarnosti i da je realnost suočavanje “sa agresivnom Rusijom”.

“Sada je pravo vreme da se preduzme ovaj dobar korak, to zavisi od NATO-a”, rekao je Levits.

Vjosa Osmani je navela da će se Priština suprotstaviti pretnjama koje, prema njenom mišljenju, dolaze iz Rusije.

Prenela je da je zamolila predsednika Levitsa da Letonija podrži Prištinu na putu ka članstvu u NATO i EU.

“S obzirom da je Letonija ključni glas u NATO-u i EU, tražila sam podršku Levitsa na našem putu ka evroatlantskim integracijama i naglasila da ovi savezi uvek treba da imaju otvorena vrata za zemlje poput Kosova”, rekla je Osmani.

Osvrćući se na poslednju rundu dijaloga u Briselu, Osmani je optužila srpsku stranu za nepostojanje napretka u tom procesu.

“Kosovo je dalo maksimum maksimuma kao konstruktivna strana u dijalogu da se postigne dogovor kakav je tražila EU, ali ne možemo da preuzmemo odgovornost za blokadu koju pravi srpska strana. Ono što mogu da vas uverim je da će Kosovo biti konstruktivna stranka i da će i dalje biti strana koja poštuje najviše evropske principe i standarde, a od njih zavisi kako će se Srbija ponašati, ali je, nažalost, njihovo dosadašnje ponašanje samo blokiralo napredak u dijalogu”, rekla je Osmani.

Letonski predsednik je u Prištini dočekan uz sviranje himne i počasni stroj garde. Sastao se sa prištinskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Skupštine Gljaukom Konjufcom.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još