• Početna>
  • Vesti>

Radne grupe i eksperti EU danas u Briselu o tablicama; Lajčak u odvojenim razgovorima sa Petkovićem i Bisljimijem

Danas ističe rok za pronalazak rešenja u vezi registarskih tablica a u skladu za dogovorom koji je posredstvom Specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka postignut 30. septembra 2021.godine

Radne grupe u kojoj učestvuju eksperti iz EU, Srbije i Kosova su se redovno sastajali od 21. oktobra kako bi izašli sa mogućim rešenjima,a poslednji sastanak su održali juče, dan uoči isteka roka. Miroslav Lajčak je potvrdio da su grupe pripremile predloge te da ostaje na glavnim pregovaračima da se usaglase oko zajedničkog rešenja.

Lajčak će se danas odvojeno sastati sa glavnim pregovaračima iz Beograda i Prištine, Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem u poslednjem nastojanju da se postigne dogovor o registarskim tablicama.

Za sada je jedino izvesno, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, da će se Lajčak odvojeno sastati sa sagovornicima iz Prištine i Beograda. Ako dođe do takozvane trilaterale, odnosno susreta sve trojice, to bi bila naznaka da strane približavaju stavove i da je dogovor moguć.

Do sada su, podsećamo, građani Kosova, koji su imali RKS tablice , deceniju unazad plaćali oko pet eura probne tablice prilikom ulaska na teritoriju Srbije, koje su važile 60 dana.

Uoči isteka roka za pronalazak trajnog rešenja o registrakim tablicama za vozila iz Srbije i Kosova, evropski zvaničnici su uputili upozorenje o neophodnosti postizanja dogovora.

Portparol EU Peter Stano je ponovio da će EU pomoći obema delegacijama kako bi rešenja bila pronađena, ali je naglasio da je odgovornost za pronalaženje rešenja na dvema stranama.

“Mi želimo da do 21. aprila oni postignu napredak. Svaki sporazum o registarskim tablicama zahtevaće političku fleksibilnost i kompromis”,naglasio je Stano.

Između ostalog u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju od pre dva dana stoji da rešenje može biti usvojeno samo u okviru dijaloga na visokom političkom nivou.

“To trajno rešenje, kako je takođe jasno propisano u tački 3. Sporazuma od 30. septembra 2021. godine, može biti usvojeno samo u okviru dijaloga na visokom političkom nivou, a na osnovu “nalaza” do kojih dođe Radna grupa posredstvom EU. To jest, u Sporazumu od 30. septembra jasno piše: “U roku od šest meseci od svog prvog sastanka, Radna grupa će formatu dijaloga na visokom nivou predstaviti svoje nalaze o trajnom rešenju”. To konkretno znači da 21. april nije nikakav rok za prestanak važenja režima stikera, kako to neosnovano pokušavaju da predstave predstavnici privremenih institucija u Prištini i izvrše pritisak na Beograd”, navodi u saopštenju Kancelarija za KiM.

Zbog toga poziva političare u Prištini da ne koriste ovu temu za pokušaj generisanja nove destabilizacije prilika na terenu i jednostrane akcije, jer za tako nešto nemaju nikakvo utemeljenje u potpisanom dokumentu.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto Kosovapress

Comments

Pročitaj još