• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM: U sporazumu se nigde ne pominje reč “reciprocitet”

Povodom izjave Aljbina Kurtija u kojoj kosovski premijer ističe da će se Priština pridržavati principa reciprociteta u dijalogu sa Beogradom vezanom za rešavanje pitanja registarskih oznaka, Kancelarija za Kosovo i Metohiju izdala je saopštenje u kome se naglašava da se nigde u aktuelnom sporazumu ne pominje reč “reciprocitet” niti piše da režim stikera važi šest meseci.

“Pozivamo predstavnike PIS )Privremenih institucija u Prištini prim. red.) u Prištini da pokažu tačku u sporazumu postignutom 30. septembra u Briselu u vezi sa registarskim tablicama, u kojoj se pominje reč “reciprocitet”? Takođe, pozivamo predstavnike Prištine da pokažu tačku sporazuma u kojoj se navodi da će dosadašnji režim stikera, odnosno nalepnica, važiti 6 meseci” stoji u saopštenju.

“Takvih odredbi jednostavno nema u Sporazumu postignutom 30. septembra 2021. godine, u kome jasno piše da će se privremeno rešenje stikera primenjivati “dok se ne postigne dogovor o trajnom rešenju”. To trajno rešenje, kako je takođe jasno propisano u tački 3. Sporazuma od 30. septembra 2021. godine, može biti usvojeno samo u okviru dijaloga na visokom političkom nivou, a na osnovu “nalaza” do kojih dođe Radna grupa posredstvom EU. To jest, u Sporazumu od 30. septembra jasno piše: “U roku od šest meseci od svog prvog sastanka, Radna grupa će formatu dijaloga na visokom nivou predstaviti svoje nalaze o trajnom rešenju” stoji u daljem tekstu.

Iz Kancelarije za KiM dalje objašnjavaju da to konkretno znači da “21. april nije nikakav rok za prestanak važenja režima stikera, kako to neosnovano pokušavaju da predstave predstavnici PIS u Prištini i izvrše pritisak na Beograd”.

“Zbog toga pozivamo političare u Prištini da ne koriste ovu temu za pokušaj generisanja nove destabilizacije prilika na terenu i jednostrane akcije, jer za tako nešto nemaju nikakvo utemeljenje u potpisanom dokumentu. Predstavnici Beograda i naši eksperti do sada su učestvovali na više sastanaka o registarskim oznakama u Briselu, tokom kojih su pokazali odgovornost i konstruktivnost u iznalaženju održivog rešenja na terenu” zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Kancelarija za KiM

Comments

Pročitaj još