• Početna>
  • Vesti>

Na Lazarevu subotu, vladika Teodosije služio u Svetim Arhangelima

Sveti Lazar Četvorodnevni slava paraklisa posvećenog ovom prazniku u manastiru Sv Arhangela u Prizrenu, obeležena je svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio vladika Teodosije.

Na liturgiji su sasluživali iguman manastira Sv Arhangeli otac Mihajlo, iguman Crne reke otac Andrej, profesor prizrenske bogoslovije otac Isidor i otac Nikita, paroh prizrenski otac Jovan Radić i starešina crkve Bogorodice Ljeviške otac Vladan Vukomanović, kao i đakon otac Bratislav Bogdanović. Za pevnicom su pojali maturanti prizrenske bogoslovije sa profesorima.

Osvećen je i prelomljen slavski kolač koji su prineli iguman i bratija manastira.

U besedi vladika Teodosije naglašava da je svetinja u kojoj su se sabrali danas mnogo vekova bila u grobu i da je vaskrsnula, a onda je ponovo zapaljenja i uništena 2004. godine. Silom Božijom, rečju Božijom i voljom Božijom ona je opet vaskrsnula i danas imamo bratstvo monaško koje služi Bogu.

“Ova svetinja u kojoj smo se sabrali danas i ona je bila u grobu mnogo vekova i vaskrsla je, a onda je 2004. godine zapaljena ponovo i uništena ponovo utonuće u grobu silom Božijom, rečju Božijom, voljom Božijom ona je ponovo vaskrsla i ovde danas imamo bratstvo monaško koje služi Bogu i slavoslovi Bogom”, besedio je vladika Teodosije.

Vladika dodaje da Bog na nas gleda, da nas nije ostavio i da je Gospod jači od svakog neprijatelja našeg i od smrti u ovom životu, a ova svetinja je jedna od svedoka tome.

“I to je samo znak braćo i sestre da Bog na nas gleda i da nas Gospod nije ostavio. Da je Gospod jači od svakog neprijatelja našeg i od smrti ovde u ovom životu, ova svetinja je svedok tome. I mnoge druge svetinje, naša bogoslovija čiji su đaci danas pojali ovde to je isto najbolji znak, da život pobeđuje smrt i da je vaskrsenje prisutno ovde jos u ovom životu”, rekao je vladika Teodosije.

Lazarevo vaskrsenje najavljuje Hristovo vaskrsenje, tako i naša svetinja i naš narod koji se obnavlja na ovim prostorima najavljuju Hristovo vaskrsenje.

“Kao što Lazarevo vaskrsenje najavljuje Hristovo vaskrsenje i opšte vaskrsenje svih, koje će se dogoditi poslednji dan, tako i naša svetinja i naš narod koji se obnavlja budući da prethodno strada na ovim prostorima najavljuju to Hristovo vaskrsenje”, reči su vladike.

Današnji praznik najavljuje veliku nedelju časnoga posta kada treba da svi svoje misli usredsrede Gospodu.

“Nek je blagosloven današnji dan, današnji praznik koji najavljuje veliku sedmicu, veliku nedelju časnoga posta, kada treba da svi svoje misli usredsredimo Gospodu da njemu uzvratimo makar malo za ono sve što je on nama dao i učinio, da se usradavimo sa njim velike nedelje i velikog petka i velike subote da bi svi bili zajednički učesnici vaskrsenja njegovog, Gospodu našem nek je slava u vekove i vekovima. Amin”, završava besedu vladika Teodosije.

Sveti Lazar Četvorodnevni se u ovom manastiru proslavlja u spomen na povratak monaha posle Martovskig pogroma 2004. godine. Monasi su se na ovaj dan vratili u manastir i novu kapelu koju su podigli u malom konaku posvetili ovim svetitelju, sa nadom da će i manastir poput Lazara Četvorodnevnog vaskrsnuti, što se zaista i desilo.

Izvor i foto: Radio Goraždevac

Comments

Pročitaj još