Epidemija varičela u Goraždevcu

U Goraždevcu već mesec dana vlada epidemija varičela zbog čega mnoga deca izostaju sa nastave, a među zaraženima ima i starijih. Doktorka Mirjana Drigant iz Doma zdravlja u Goraždevcu kaže da nema mesta za paniku i da je klinička slika kod varičela uglavnom blaga.

„U poslednje vreme pojavio se veliki broj slučajeva u odnosu na stanovnike Goraždevca, to je negde oko deset slučajeva. Uglavnom se pojavljuje kod male dece, imali smo slučajeve i kod odraslog stanovništva. Oboljenje prolazi sa blažom klioničkom slikom, nema nikakvih posledica, niti postoje kod nas neke komplikacije. Temperatura i osip su jedini problem koji karakteriše varičele. Najosnovnije je da ljudi ne diraju te promene da im ne bi ostali ožiljci“, kazala je doktorka Mirjana Drigant.

Najbolja terapija je uzimanje vitamina i po potrebi paracetamol, ukoliko obolela osoba ima temperaturu, kaže doktorka Drigant.

„Što više vitamina. Dakle, nema potrebe za nekom ozbiljnijom terapijom“, kazala je doktorka Drigant.

Preme rečima doktorke Drigant, varičele je bolje preležati u mlađem uzrastu, zbog, kako kaže, lakše kliničke slike.

„Za tu bolest, za sve blaže kliničke slike te bolesti bolje da deca dok su mala preleže bolest, jer je slika malo teža kod starijih“, kazala je doktorka Mirjana Drigant.

Varičela se najčešće prenosi kapljicama preko vazduha, kašljanjem ili kijanjem bolesnika ili neposrednim kontaktom sa sekretom iz mehurića.

Obolela osoba je zarazna od jedan do pet dana pre pojave ospe i četiri do pet dana posle pojave ospe, ili sve do stvaranja kraste nakon pucanja mehurića.

U periodu kraste osoba obolela od varičela nije zarazna.

Izvor i foto: Radio Goraždevac

Comments

Pročitaj još