• Početna>
  • Vesti>

Savez Srba iz Italije podržao akciju Božur za decu Orahovca

Poput mnogih udruženja i parohija Srpske pravoslavne crkve  iz različitih delova sveta (od  Australije do Kalifornije) akciju Božur za decu Orahovca je podržao i  Savez Srba iz Italije. 

Cilj akcije je  prikupljanje sredstava za izgradnju sportske sale za decu i omladinu Orahovca na Kosovu i Metohiji, kroz prodaju majici i privezaka sa simbolima božura.

Ova humanitarna akcija pokrenuta je još početkom 2021. godine uz blagoslov episkopa Raško-prizrenskog gospodina Teodosija i do sada ju je podržao veliki broj Srba, udruženja i parohija iz matice i dijaspore.

Akciju je pokrenulo Nevladino udruženje „Pandurica“ iz Nikšića u saradnji sa nastavnicima, roditeljima, omladinom i decom iz Orahovca, a izgradnja se očekuje do kraja ove godine.

Iako su brojne mere zabrana putovanja i okupljanja koje je uslovila pandemioja kovid 19, članovi Saveza Srba su uspeli da u Italiju prenesu veliki broj majici i privezaka i da iste stignu do svih koji su želeli da imaju ove svojevrsne blagoslove sa Kosova i Metohije i da na takav način pomognu deci i omladini Orahovca. Do marta 2022. godine Savez Srba u Italiji je prikupio ukupno 1.832,00 evra.

Akciju su podržala brojna društva ( Sloga iz Vićence i Basana, Kruna iz Skia, Pontes mostovi iz Trsta, Sveti Sava iz Valdanja, Duga iz Montekija i dr), zatim parohijani Parohije Svetog Luke iz Vićence ali i mnogi pojedinci, koji u srcu nose otadžbinu i kojima su Kosovo i Metohija kolevka srpstva izjavila je Jelena Glišić sekretar Saveza Srba u Italiji.

Osim prikupljenog novca za decu i ostale stanovnike srpskog Orahovca stigli su i specijalni pozdravi i fotografije dece i odraslih u majicama Orahovcu bašto rajska iz različitih mesta u Italiji: Vićence i ostalih gradova u provinciji (Skio, Basano, Valdanjo, Arzinjano), regije Alto Adiđe(Sud Tirol), iz Trsta i drugih mesta.

Akciju je podržala i generalna konzulka Srbije u Trstu Ivana Stojiljković.

Zahvaljujemo se svim dobrim ljudima sa severa Italije koji su učestvovali i na ovaj način doprineli da i naša srpska zajednica iz Italije skromno doprinese ovoj lepoj humanitarnoj akciji, rekla je za Radio Goraždevac Jelena Glišić, sekretar Saveza Srba u Italiji.

Saradnja Saveza Srba u Italiji sa Srbima na Kosovu i Metohiji traje godinama. Mnogi članovi Saveza su dolazili na Kosovo i Metohiju i pomagali neka udruženja i porodice, a već sedam godina organizuju akcije pomoći Narodnim kuhinjama u saradnju sa HO,, Majka devet Jugovića,,

A u nekoliko navrata su i neka deca sa Kosova i Metohije bila gosti Srba u Italiji na nekim manifestacijama koje su organizovane radi zbližavanja dece iz otadžbine i dijaspore.

U prvom naletu korone deca Orahovca su crtala za svoje vršnjake u Italiji, a za Savindan je organizovana i zajednička onlajn priredba dece iz Italije sa decom iz Orahovca i Velike Hoče. Deca Orahovca se nadaju da će ih vršnjaci iz Italije posetiti kad sala bude gotova i šalju zahvalnost za podršku u ostvarenju njihovog cilja.

Izvor i foto: Radio Goraždevac (autor: Olivera Radić)

Comments

Pročitaj još