Kurti: ZSO krši duh i tekst ustava

Premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas za grčki Katimerini da Zajednica srpskih opština krši “duh i tekst Ustava”, kao i da je to nešto čemu se i kao opozicija protivio.

On je, na konstataciju novinara da je ZSO dogovorena Briselskim sporazumom još 2013. godine, rekao da se tome protivio i kao opozicija, a da je suzavac tokom skupštinske sednice bacio ne zato što je radikalan, već zato što su Briselskim sporazumom “nametnute neke stvari”.

“Kosovo bi postalo nova Bosna, nefunkcionalna država. Nakon što nas je ustavni sud oslobodio, presudio je da Zajednica opština sa srpskom većinom krši duh i tekst ustava. Na Kosovu nema incidenata između Albanaca i Srba, u Srbiji je druga stvar”, rekao je Kurti, prenosi Kosovo onlajn.

Na pitanje zašto priča o napadima kada je utisak da Srbija želi da jača ekonomsku saradnju sa zemljama regiona, Kurti kaže da Beograd ima bliske veze sa Rusijom i da, kako tvrdi, svaki drugi dan pravi poređenje Kosova sa Krimom.

“Poslednji put kada je Vladimira Putina video u novembru, Aleksandar Vučić je rekao da su razgovarali o ”dvostrukim standardima i licemerju u međunarodnim odnosima” i pokazao mu mapu severa Kosova. Zašto bi Vučić rekao da je Putinu pokazao sever Kosova na mapi? U opasnosti smo”, tvrdi Kurti.

Naveo je i da je zabrinut za Zapadni Balkan za koji kaže da bi zbog rata u Ukrajini mogao da se destabilizuje.

Kurti je rekao i da Grčku smatra partnerom i u EU i NATO i da se nada da će Grčka priznati tzv. Kosovo.

“Ako Grčka bude prednjačila, slede Slovačka, Rumunija, Španija i Kipar”, smatra Kurti.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još