• Početna>
  • Vesti>

Petković: Apsurd je što Kusari Ljilja za zastoj u dijalogu optužuje Beograd

Apsurd je da neko ko je na političku funkciju došao na krilima Kurtijevih populističkih poruka o nevažnosti dijaloga sa Beogradom i izjavama da Prištinu ne obavezuju dogovori iz Brisela, danas za zastoj u dijalogu optužuje Beograd, navodi u svom saopštenju direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

“Osvedočeni politički ekstremista Mimoza Kusari Ljilja, koja je svoj demokratski kapacitet pokazala tako što je u Đakovici bila ideolog onih koji su prognanim Srbima sedam godina zabranjivali čak i da posete groblja, ima najmanje prava da bilo kome deli lekcije o demokratiji” navodi se u saopštenju.

Predstavnici “Samoopredeljenja” bi, umesto što fraziraju o demokratiji i evropskim vrednostima, trebalo na delu da posvedoče svoj demokratski kapacitet tako što će omogućiti formiranje Zajednice srpskih opština i tako oživeti briselski dijalog, ističe Petković.

“Beograd ostaje čvrsto opredeljen za rešavanje problema na Kosovu i Metohiji razgovorom, uz posredovanje naših partnera iz Evropske unije, a privremene institucije samouprave u Prištini, u kojima stranka gospođe Mimoze Kusari Ljilje ima odlučujuć glas, sistematski ruše dijalog, posežući za unilateralizmom i nasiljem kao sredstvom za ostvarivanje ciljeva” stoji u saopštenju.

Da su pola snage koju svakoga dana ulažu u produbljivanje antagonizama između Srba i Albanaca uložili u stvaranje stabilnosti i međunacionalnog poverenja, Kosovo i Metohija bi danas bilo mnogo bolje mesto za život i Srba i Albanaca, dodaje Petković.

“Ali to nije cilj Aljbina Kurtija i njegovih glasnogovornika, jer oni se i dalje nadaju da će Srbi nekud nestati i da će oni na belom konju ujahati i u severnu Kosovsku Mitrovicu i u Ujedinjene nacije – što se nikada neće desiti” zaključuje u svom saopštenju direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Comments

Pročitaj još