• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Revidiramo ekonomske planove, zbog aktuelne situacije u svetu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da se radi na reviziji ekonomskih planova zbog aktuelne situacije u svetu.

Vučić je, za RTS, na pitanje treba li Srbija da revidira svoju ekonomsku politiku zbog okolnosti ili idemo dalje s potpuno novim planovima, rekao da će država da revidira svoje ekonomske planove.

„Nadam se samo da revidiramo. Ono što sam video jeste da je Dojče Bank izašla sa procenama za Nemačku i predviđaju recesiju za celu iduću godinu. Predviđa bukvalno pakao za celu godinu“, podvukao je on.

Vučić je rekao da misli da ne može da bude gore od prve godine pandemije, ali ne može da isključi ni tu mogućnost, jer ako dođe do otvorenog oružanog sukoba zapada i Rusije onda, kaže, „piši sve propalo“.

„Svakako će biti teško i zato je važan svaki dan koji izdržimo sa novim investicijama, novim prugama, jer ako ne budemo udarani sa strane imamo šanse da idemo dalje“, dodao je on.

S tim u vezi Vučić je primetio da je u prethodnih 18 dana brzi voz Beograd-Novi Sad prevezao 121. 000 putnika.

Zamolio je ljude za strpljenje, pamet, mudrost i poverenje.

„Oni koji psuju o državi pojma nemaju, za pet minuta bi zemlju uništili. Svi koji glume heroje, a znam kakve su kukavice kada ih pozovu u ambasadu, pet minuta njihove vlasti bi razorilo zemlju, a to govorim sada kada su izbori završeni. Molim za strpljenje i poverenje. Dali ste mi legitimitet“, poručio je on.

Vučić je kazao da će biti još mnogo stvari u budućnosti, ali da će rezultat biti važan, da se vidi jesmo li uspeli da sačuvamo zemlju i prijateljstva.

Na pitanje za inflaciju kazao je da se radi na zauzdavanju inflacije.

„Trudimo se da zauzdamo inflaciju, zato je NBS podigla referentnu kamatnu stopu. Mi se borimo na sve načine da zauzdavamo cene. Imamo najviše plate u regionu, ali zauzdavamo cene koliko god je moguće, da bismo inflaciju zaustavili, da ljudima ne bi inflacija pojela život“, objasnio je on.

Vučić je ponovio da treba pustiti Srbiju da ima naftu, jer će u suprotnom „nestati sve plate“.

Navao je da je danas bila velika naplata u PIO fond za penzije, a ako to nestane neće biti penzija, biće kao što je bilo 2013. i 2014. kada je sve nestalo. Više nije bilo zaposlenih da na bilo koji način mogu da sipaju pare u penzijsko-invalidsko osiguranje.

Rekao je da je država kao automobil, samo malo sofisticiranija, te da koje god crevo neko iščupa mašina neće raditi.

„Ono što radimo ne radimo što volimo, već nešto ponekad morate. Morate da čekate da izaberete najbolji trenutak“, dodao je on.

Izvor: Tanjug

Foto printscreen RTS

Comments

Pročitaj još