• Početna>
  • Vesti>

Sunjog povodom godišnjice SSP: Kosovo da obezbedi uslove za ispunjenje svih obaveza iz sporazuma

Povodom šeste godišnjice stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ambasador Tomas Sunijog, šef kancelarije EU i specijalni predstavnik EU na Kosovu, izjavio je da je sporazum prvi ugovorni odnos između EU i Kosova, čime je definisana njegova evropska perspektiva, stoji u saopštenju kancelarije EU dostavljenom medijima.

“Tokom poslednjih šest godina, u saradnji sa Evropskom unijom, Kosovo je radilo na veoma važnim procesima, uključujući sektore pravosuđa, trgovine, obrazovanja i zapošljavanja. Politički dijalog i dobrosusedski odnosi su važan deo toga. SSP je vitalno sredstvo za sprovođenje ciljeva Zelene agende prelaskom na održivu proizvodnju energije i obezbeđivanjem zaštite životne sredine.

Ugovor je potpisan na početni period od deset godina, sa mogućnošću produženja. Naredne četiri godine treba iskoristiti za postizanje značajnog napretka. Što se više sporazum bude sprovodio, Kosovo će imati više koristi.

Na kraju, uloga Vlade Kosova je da preuzme vođstvo i obezbedi da se sve obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ispune, uz podršku i u saradnji sa Skupštinom, civilnim društvom i privatnim sektorom. EU je vaš partner i mi smo spremni da vam pomognemo. Zajedno možemo ostvariti napedak”, rekao je specijalni predstavnik EU na Kosovu
i ambasador Tomas Sunjog.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još