• Početna>
  • Vesti>

Radionice na temu srpske muzičke i igračke kulturne baštine od danas u Gračanici

Državni ansambl “Venac” iz Gračanice, održaće danas i sutra dve radionice na temu upoznavanja sa muzičkom i igračkom baštinom srpskog naroda. Danas od 17 i 30h u prostorijama “Venca” biće održana prva u nizu radionica namenjenih odraslima na temu “Srpsko kolo”
Prva radionica će se održati 07.04.2022. u 17:30 č. u prostorijama “Venca”.

“Zbog većeg širenja svesti i važnosti negovanja srpskog kola upisanog na UNESKO-vu listu, “Venac” organizuje radionice u okviru kojih će polaznike upoznati sa istorijatom, načinom igranja i značajem kola za srpsku i svetsku kulturu” stoji u saopštenju.

Podršku u organizovanju ove radionice dali su Privremeni organ grada Prištine, Aktiv osnovnih škola i Aktiv srednjih škola na centralnom Kosovu. Pokrovitelj radionice je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Sutra, 8. aprila od 15h, takođe u prostorijama “Venca”, biće održana i prva u nizu radionica na temu “Sviraj tamburo”

“Venac” u saradnji sa Savezom tamburaških društava Vojvodine organizuje prvu radionicu sviranja na tamburi, a u okviru misije širenja tambure i popularisanja tamburaške prakse, upisane novembra 2021. kao 54. element Nacionalnog nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.
Radionica će se organizovati svakog meseca tokom 2022. godine, i deo je Venčevog projekta “Pokrajine za kulturu”, stoji dalje u saopštenju.

Pokrovitelj radionice je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: “Venac”

Comments

Pročitaj još