• Početna>
  • Vesti>

Lekari povodom svetskog dan zdravlja: “Važna je prevencija”

Povodom Svetskog dana zdravlja lekari su usaglašeni da se preventivnim pregledima može na vreme zaustaviti razvoj bolesti a time može doći i do potpunog izlečenja. Stručnjaci ocenjuju da su kardiovaskularne bolesti najzastupljenije među stanovništvom na centralnom Kosovu. Na drugom mestu  je kancer, koji sve više uzima maha.

Društvena prosvećenost po pitanju preventivnih preleda kod nas nije na zavidnom nivou, kao što je to slučaj u zemljama EU, kaže dr Saša Mladenović, direktor Doma zdravlja “Donja Gušterica“ i specijalista ginekologije i akušerstva.

“Sama prevencija je pola zdravlja i produžetak života. Kada se jave u nekim fazama kada bolest uzme maha onda to otežava lečenje. Imamo svoj sajt na kome stoji kojim se delatnostima bavimo. Osim uobičajenih dijagnostičkih procedura, bavimo se kolor dopler dijagnostikom, snimamo krvne sudove u realnom vremenu. Jedna smo od retkih ustanova koja se time bavi“, rekao je Mladenović za RTV Kim.

Sa njim se slaže i njegova koleginica dr Ivana Topalović. Ona je ocenila da je briga o sebi važan deo životnog stila koji nas održava zdravima.

“Jedino birnući se o sebi mi možemo brinuti i o drugima. Sama preventiva zdravog načina života obuhvata i fizičku aktivnost i pravilnu ishranu i boravak u prirodi, obavezno vežbanje, higijena…Boravak u prirodi je jako bitan faktor koji utiče na zdravlje, a ujedno i spavanje i odmor“, rekla je dr Topalović za našu televiziju.

Međutim, naglasila je da se, nažalost, pacijenti jave tek kada osete neke tegobe i kada je bolest već uzela maha.

“Postoji manja grupacija ljudi koja brine o svom zdravlju. Inače, sami ti preventivni pregledi bi trebali nakon navršene 40 godine da se rade jednom godišnje a sistematski pregledi kod zdrave populacije bi trebalo da se urade jednom u dve godine. Svest stanovništva na ovim prostorima kada su u pitanju preventivni pregledi se polako budi. Mi kao ustanova pokušavamo da animiramo stanovništvo organizujući dane merenja krvnog pritiska, merenja glikemije, skrining depresije“ kazala je ona.

Dr Mladenović ističe da je jedan od problema pacijenata da se organizuju po pitanju prevoza, s obzirom na razuđenost specilajističkih ambulanti na centralnom Kosovu. Ipak, dodao je da pacijenti, i pored tih prepreka, uvek svoje zdravlje treba da stavljaju na prvo mesto. Lekari ističu da je pojava novog virusa i smrtnost od ove bolesti uticala na građane da malo ozbiljnije shvate zdravlje i prevenciju.

“Epidemiološka situacija je u odnosu ne predhodni period jako stabilna, poslednjih nedelju dana nismo imali ni jednog pacijenta koji je bio suspektan na kovid-19. Mi smo ovde rezervni karantin za pacijente sa blažom kliničkom slikom, imali smo perioda i kada smo imali ležeće pacijente ovde u Domu zdravlja“,rekao je Mladenović .

On je ukazao da je sada borba sa virusom bila dobra i da se zdravstveno-epidemiološke mere još uvek primenjuju.

Kada je u pitanju oblast kojom se on bavi, ginekologija i akušerstvo, dr Saša Mladenović prevenciju stavlja na prvo mesto.

“Iz godine u godinu, žene više posećuju ginekologa, svest o prevenciji bolesti reproduktivnog zdravlja je sada na mnogo većem nivou. Stojim iza one narodne “Bolje sprečiti nego lečiti“, prevencija je zaista pola zdravlja, jer zdravlje nije samo odsustvo bolesti, već i stanje psihičkog, fizičkogi mentalnog blagostanja“, zaključio je dr Saša Mladenović.

I doktorka Ivana Topalović je mišljenja da su preventivni pregledi jako bitni, jer se, kako ističe, mnoge bolesti mogu preduprediti ili otkriti na vreme.

“Zbog toga mi pokušavamo da animiramo naše stanovništvo i ukažemo na značaj tih pregleda koji su jako bitni. Mnoge hronične bolesti se mogu otkriti na vreme i sa pravom terapijom i pravim načinom ishrane, fizičkom aktivnošću sve se to može staviti pod određenu kontrolu i ne dovoditi do daljeg pogoršanja i komplikacija datih bolesti“ predočila je dr Ivana Topalović.

Pacijenti sa kojima smo razgovarali u Domu zdravlja Donja Gušterica kažu da vode računa o svom zdravlju.

“Imao sam epi napad i bio u bolnici, sada dolazim u Dom zdravlja na preglede. Hvala osoblju sto mi uvek izlazi u susret, jako sam zadovoljan uslugom, rekao je Grujica Ristić.

“Redovno idem na preventivne preglede, zadovoljna sam onim čime raspolaže Dom zdravlja Donja Gušterica“, kazala je Aleksandra.

“Trudim se da budem posvećena svom zdravlju, idem redovno kod ginekologa, stomatologa“, rekla je Jelena Milutinović, inače medicinska sestra.

Svetski dan zdravlja koji se obeležava 7. aprila slavi se i kao godišnjica osnivanja Svetske zdravstvene organizacije, s jedne strane, ali ujedno prevashodni cilj je da se skrene pažnja javnosti na značaj adekvatne brige o zdravlju, da se ukaže na značaj prevencije, čuvanja zdravlja usvajanjem zdravih stilova života.

Izvor Kim

Foto facebook

Comments

Pročitaj još