• Početna>
  • Vesti>

Istinsko prijateljstvo i konkretni rezultati saradnje Srbije i Mađarske

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Segedinu sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Selaković je poručio da će Srbija i Mađarska nastaviti saradnju zasnovanu na međusobnom razumevanju i podršci, a kojoj posebno doprinose odlični odnosi predsednika Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana.

„U neizvesnim i nimalo lakim okolnostima u kojima se nalazimo, glasna spremnost i podrška koju pružamo jedni drugima od ključne su važnosti, i zato mi je posebno drago što susretom sa ministrom Sijartom mogu da doprinesem nastavku naše saradnje“, istakao je Selaković.

On je istakao da o istinskom prijateljstvu naše dve zemlje svedoči bliska saradnja na svim poljima i konkretni rezultati.

Ministar je podsetio da su 19. marta predsednik Vučić i premijer Orban prisustvovali puštanju u rad prve faze pruge na liniji Beograd-Budimpešta, odnosno brze pruge od Beograd do Novog Sada, izrazivši uverenje da ćemo u najskorijem periodu prisustvovati otvaranju druge faze i spajanju srpskog i mađarskog dela ove pruge, koji će dodatno približiti naše prestonice.

Takođe, Selaković je izdvojio izgradnju pruge Subotica-Segedin, koja će, prema rečima ministra, dodatno povezati Srbe i Mađare, ali i Mađare s obe strane granice.

Šef srpske diplomatije naglasio je značaj „Balkanskog toka“, koji, kako je napomenuo, i u ovim nestabilnim vremenima predstavlja jedan od glavnih izvor snabdevanja energentima i koji je rezultat ozbiljne saradnje naše dve države.

Selaković je izdvojio našu odličnu ekonomsko-trgovinsku saradnju koja je u prethodnoj godini iznosila dve milijarde 290 miliona evra, a posebno ukazao da je, prema podacima za prva dva meseca ove godine, iznosila 839,7 miliona evra, čime je Mađarska je došla na drugo mesto kao naš spoljnotrgovinski partner.

Takođe, ministar je kazao da ćemo raditi na većem prisustvu srpskih kompanija u Mađarskoj, ali i ukazao da se treba angažovati radi zajedničkog prisustva na trećim tržištima.

Šef srpske diplomatije zahvalio je premijeru Orbanu i ministru Sijartu na doslednoj, aktivnoj i veoma snažnoj podršci evrointegracijama Srbije.

„Bio sam prisutan na mnogo mesta u evropskim forumima gde je najjači glas Srbiji, i u korist naših evrointegracija, bio glas mog prijatelja Petera, odnosno Mađarske“, rekao je Selaković istakavši da takve reči i snažnu podršku možete čuti od istinskih i pravih prijatelja.

„Zahvalio bih na ozbiljnom stavu i pristupu koji Mađarska ima kada je u pitanju naš glavni nacionalni problem, problem KiM, i zahvalio bih na konstruktivnosti u svakoj situaciji koju smo do sada imali“, kazao je Selaković.

Selaković je poručio da su građani Srbije i Mađarske na izborima 3. aprila rekli da se zalažu za očuvanje mira, bezbednosti, stabilnosti i time pokazali put kojim žele da njihove države idu.

„U našem regionu Srbija i Mađarska su države koje mogu da izvoze političku stabilnost i koje ozbiljnošću političkih rukovodstava mogu samo pozitivno da utiču na sve ostale“, zaključio je Selaković.

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izrazio je zadovoljstvo što se sa kolegom Nikolom Selakovićem sreo tri dana nakon sudbinskih izbora koji su na isti dan održani i u Mađarskoj i u Srbiji.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Minisarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

Comments

Pročitaj još