• Početna>
  • Vesti>

Učenici završnih razreda Srednje škole u Zvečanu radili probni test iz maternjeg jezika

Od danas do 8.aprila. učenici završne godine  srednjih škola ,radiće probnu državnu maturu, pilot projekat Ministarstva prosvete Republike Srbije, čiji je cilj da se provere znanje i veštine koje su djaci stekli tokom obrazovanja. Danas od 12 do 15 časova, radili su probni test iz maternjeg jezika.

Za učenike završnog razreda Srednje škole u Zvečanu pitanja iz maternjeg jezika nisu bila mnogo teška jer, kako kažu, sve su to do sada učili u školi.

Maturanti su imali tri sata da odgovore na 25 pitanja iz srpskog jezika i književnosti, a probni test je protekao bez problema.

„Danas se polagao test iz maternjeg jezika i književnosti. Sutra, učenici koji su imali sve četiri godine školovanja matematiku, polažu test iz matematike, a prekosutra se polaže drugi opšte-obrazovni predmet, za one profile koji nisu imali tokom četiri godine školavanja matematiku već neki od odabranih predmeta koje je Ministarstvo ponudilo u skladu sa profilom za koji su se školovali“, rekla je  Suzana Aleksić,  pedagog Srednje škola Zvečan.

Ona je dodala da se četvrtog dana testiranja polaže stručni deo – test i praktičan rad za pojedine škole pošto je u pitanju pilot projekat.

Prava državna matura polagaće se 2023/24. godine i ujedno će biti ispit za završetak srednje škole i upis na fakultete.

Izvor i foto: TV Most

Comments

Pročitaj još