• Početna>
  • Vesti>

Borelj i Varhelji pozvali na ubrzanje reformi u Srbiji i usklađivanje s pozicijama EU

Šef diplomatije EU Žozep Borelj i komesar za pristupanje Oliver Varhelji pozdravili su iz Brisela učešće svih političkih snaga na izborima u Srbiji i najavili zajednički rad sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i novom vladom na pridruživanju Srbije EU.

Žozep Borelj i Oliver Varhelji pozvali su nove vlasti u Srbiji da nastave i ubrzaju reforme, ali i da se usklađuju sa pozicijama EU, uključujući i sankcije prema Rusiji.

“Evropska unija se raduje angažovanju sa predsednikom i sledećom vladom kako bi se napredovalo na sprovođenju strateške odluke Srbije da se pridruži EU. Ohrabrujemo Srbiju da pruži konkretne rezultate, posebno u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Kosovom, koji određuju ukupan tempo pregovora o pristupanju”, navodi se u zajedničkom pisanom saopštenju.

Borelj i Varhelji konstatuju da je narod Srbije 3. aprila iskoristio svoje demokratsko biračko pravo, a da su političke snage uzele učešće u izborima nakon međustranačkog dijaloga u Srbiji u kojem je posredovao Evropski parlament.

“Pravilno funkcionisanje demokratskih institucija Srbije je centralni stub procesa pridruživanja EU”, poručili su oni.

Dvojica EU zvaničnika dva dana posle izbora u Srbiji u zajedničkom saopštenju ukazuju na preliminarne nalaze međunarodnih posmatrača koji su ocenili da su predsednički i prevremeni parlamentarni izbori u Srbiji 3. aprila “predstavili različite političke opcije”, ali i da je konstatovano i “niz nedostataka” koji su rezultirali “neujednačenim uslovima i favorizovanjem nosilaca dužnosti”.

“EU se raduje konačnom izveštaju OEBS/ODIHR i preporukama za buduće izbore koji bi trebalo da usmere rad svih političkih aktera i relevantnih institucija. Ovo će zahtevati transparentan, inkluzivan i odlučan dijalog koji uključuje sve zainteresovane strane”, navodi se u saopštenju iz Brisela.

Ubrzati reforme i uskladiti stavove s EU

Šef diplomatije EU i komesar za proširenje pozivaju Srbiju da nastavi, ubrza i produbi reforme u oblasti nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode medija i rešavanja ratnih zločina pred domaćim sudovima.
Oni dodaju da računaju na konstruktivan angažman Srbije na unapređenju pomirenja i dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje i pozivaju novu vladu na zajednički rad na zelenoj agendi i izgradnji “održivijeg i zdravijeg društva i ekonomije”.

“U vreme ničim izazvane i neopravdane ruske vojne agresije na Ukrajinu, suverenu, nezavisnu zemlju očekujemo da se Srbija kao zemlja kandidat koja pregovara o pristupanju EU progresivno usklađuje sa stavovima EU, uključujući deklaracije i restriktivne mere u skladu sa Pregovarački okvirom EU Srbija”, dodaje se u saopštenju Borelja i Varheljija.
Dvojica EU zvaničnika zaključuju da je EU “glavni politički i ekonomski partner Srbije” i da je i u trenutnim vanrednim vremenima posvećena nastavku podrške ekonomskom oporavku Srbije, obezbeđivanju sigurnosti energetskog i prehrambenog sektora kao i podršci društvu u Srbiji, uključujući i značajnu podršku koja je dostupna u okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Izvor: RTS / Tanjug

Foto: EPA/ EFE

Comments

Pročitaj još