• Početna>
  • Vesti>

Vučić proglasio pobedu u prvom krugu na predsedničkim izborima

Aleksandar Vučić, predsednički kandidat koalicije “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” proglasio je pobedu. Vučić je na konferenciji za novinare u štabu stranke rekao da je na predsedničkim izborima osvojio 59,9 do 60,1 odsto glasova.

Aleksandar Vučić je rekao da je na predsedničkim izborima dobio 59,9 do 60,1 posto glasova. Kako je rekao, prema podacima SNS-a drugoplasirani je Zdravko Ponoš sa 17,7 posto glasova, zatim Miloš Jovanović sa 5,9, Milica Đurđević Stamenkovski 4,5 odsto glasova, Boško Obradović sa 4,4, Biljana Stojković sa 3,15 odsto glasova, Branka Stamenković sa 2 i Miša Vacić sa 0,9 odsto glasova.

Lider SNS-a je istakao da je uticaj ukrajinske krize bio ogroman na rezultate današnjih izbora, i da se Srbija dramatično pomerila u desno.

Najavio je da će lista koju je predvodio voditi računa prilikom formiranja vlade i da neće ulaziti u saradnju sa onima koji su na neodgovoran način zloupotrebljavali situaciju.

“Srbija će morati da se opredeli kako i na koji način ide u budućnost. Nemam nikakve sumnje i iluzuje da će se razgovarati sa svim političkim faktorima čak i sa onima koje deluju da su najudaljeniji od nas”, naglasio je Vučić.

Napomenuo je da oni, kojima je sve lako u izbornoj kampanji, nastave da se bave lagodnom politikom, ali im neće biti mesta u vladi Srbije, a to važi i za gradsku skupštinu i vlast.

Preneo je da je na današnjim izborima izašlo 3.840.000 ljudi, ogroman broj, najveći u poslednje vreme.

Kazao je da je gotovo svuda sve proteklo u najboljem redu i miru, sem nepotrebnih i besmislenih tenzija oko nevažnih stvari, zato što je neko želeo da napravi probleme gde je suštinski sve proteklo u najboljem redu.

Osvrnuo se na navodne nepravilnosti objasnivši da kada neko nosi spiskove to su spiskovi sigurnih glasova, ljudi za koje se misli da će glasati za njih.

Kada je reč o komisiji koja obilazi bolesne, rekao je da se o njoj odlučivalo danas u 11 sati, a ne pre 48 sati.

Rekao je da je zadovoljan što su građani izašli u tolikom broju i potvrdili demokratsku prirodu srpskog društva.

SNS 44 odsto glasova, uz SVM samostalna vlada

Govoreći o parlamentarnim izborima, Vučić ke rekao da je prema podacima te stranke, lista koju predvodi “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” osvojila 44 odsto glasova, što je oko 124-125 mandata u parlamentu.

Rekao je da su njihovi podaci nešto kompletniji nego što je slučaj sa Cesidom i Ipsosom, jer imaju rezultate svih 20.000 birača sa KiM, kao i najveći deo glasova iz inostranstva.

Po tim podacima koja je izneo, lista “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve”, osvojila je 44 odsto glasova, tačnije 43,95 odsto, “Ujedinjeni za pobedu Srbije” – 13,6 odsto, a lista “Ivica Dačić – premijer Srbije 11,4 odsto.

Koalicija NADA osvojila je 5,3 odsto, Moramo 4,7 odsto, Zavetnici i Dveri po 3,8 procenata, a Radikali i Suverenisti 2,2 odnosno 2,3 odsto.

Lista “Boris Tadić – Ajmo ljudi” osvojila je 1,6 odsto, a SVM 1,55 odsto, “Zajedno za Vojvodinu” 0,65 odsto, Albanska dolina 0,3, dok je 0,5 odsto osvojila Stranka pravde i pomirenja.

U mandatima, kaže, to znači da će lista oko SNS imati 124-125, odnosno da je većina za samostalan sastav vlade na ivici, ali da sa SVM, naprednjaci već imaju više nego dovoljno za samostalnu vladu.

Dodao je da lista čiji je nosilac u gradu Beogradu ima bolji rezultat od rezultata parlamentarnih izbora u Beogradu.

Izvor i foto: RTS

Comments

Pročitaj još