Srbija glasala, do 19 časova izašlo 54,6 birača

U Srbiji je u 20 časova zatvorena većina birališta i počelo je prebrojavanje glasova. Građani su danas mogli da glasaju za predsednika Republike, narodne poslanike, kao i za lokalne skupštine u Beogradu, Boru i još 12 opština. Pravo glasa na predsedničkim i parlamentarnim izborima imalo je 6.502.307 birača.

Za oko 100.000 birača sa područja Kosova i Metohije glasanje na izborima organizovano je u najbližim opštinama centralne Srbije.

Direktor RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da će svim biračima koji se zateknu na biračkom mestu biti omogućeno da glasaju i posle 20 sati, tako što će predsednik ili potpredsednik biračkog odbora stati u 20 sati iza poslednjeg birača koji stoji u redu na biračkom mestu.

“Svima koji se zateknu na biračkom mestu posle 20 sati biće omogućeno da glasaju”, poručio je Dimitrijević.

Prema poslednjim podacima do 19 časova na izborima u Srbiji glasalo je 54,6 odsto građana, navode iz Cesida i Ipsosa.

U Srbiji se glasalo na 8.255 biračkih mesta, od kojih je 29 mesta u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, a dijaspora je glasala na 77 biračkih mesta.

Oko 100.000 birača sa KiM glasalo je u Tutinu, Raški, Kuršumliji i Vranju.

Građani su mogli da glasaju na predsedničkim izborima za osam kandidata, a na  parlamentarnim izborima mogli su se opredeliti između 19 lista.

U dva grada i 12 opština glasalo se za sastav lokalnih parlamenata – u prestonici i Boru, a biraju se odbornici u opštinama Aranđelovac, Smederevska Palanka, Sevojno, Lučani, Knjaževac, Medveđa, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj.

Građani biraju 110 odbornika u Skupštini Beograda, koji će potom birati gradonačelnika. Mandat odbornika, kao i prvog čoveka prestonice, traje četiri godine.

Izvor: RTS

Foto:

Comments

Pročitaj još