• Početna>
  • Vesti>

Srbi sa Kosova i Metohije krenuli na glasanje, na administrativnim prelazima ogromne gužve

Za oko 100.000 birača sa područja Kosova i Metohije glasanje na izborima je danas omogućeno u najbližim opštinama centralne Srbije. Pred njima je više otežavajućih okolnosti – od 50 do 150 kilometara koje moraju da pređu, zatim kontrola na administrativnom prelazu i pronalaženje biračkog mesta.

Iz Kosovske Mitrovice su krenula 24 autobusa. Tokom dana će biti još polazaka Na svakih sat vremena đe kretati autobusi iz ostalih opština. Prevoz je za sve koji su krenuli da glasaju obezbeđen od strane lokalnih samouprava.Trenutno su ogromne gužve i na ulazu i na izlazu…..

Prvi autobusi su krenuli sa autobuske stanice u Kosovskoj Mitrovici nešto pre osam, ranije iz drugih delova centralnog Kosmeta, a građani koji su hteli da izbegnu gužve na prelazima krenuli su još pre sest sati. Ipak niko jutros nije izbegao gužvu na putu ka mestu koje je određeno za glasanje. Za građanetri opštine severnog KiM to je Raška, dok građani Zubinog Potoka danas glasaju u Tutinu odnosno Ribariću.

Zabrana referenduma u januaru ove godine nagovestila je da se identičan stav vlasti u Prištini očekuje i za predsedničke i parlamentarne izbore. Dakle, u srpskim sredinama, neće ih biti, kao što ih je bilo sve do ove godine.

Oko 100.000 birača da bi glasali moraće da prevale između 50 i 150 kilometara. Druga otežavajuća okolnost biće kontrola na administrativnim prelazima, a treća pronalaženje glasačkog mesta.

Ona su organizovana u Tutinu, Raški, Kuršumliji i Vranju.

Na administrativnom prelazu Jarinje čekanja i do 4 sata, i autobusi u koloni

Na administrativnom prelazu Jarinje ogromne kolone vozila, provera i prelepljivanje nalepnica, kao i veliki broj vozila koji čekaju da pređu na teritoriju Srbije da bi obavili svoju građansku dužnost, zbog nemogućnosti da po prvi put od kako se održavaju izbori u Srbiji ne mogu da glasaju u svojim opštinama, računajući nedavno održan referendum o promeni ustava.

Građani severa Kosova i Metohije sa pravom glasa danas u glasaju na 4 biračka mesta u Raški i dva u Tutinu odnosno Ribariću.

iZbog kolapsa koji je nastao na prelazu, od pre pola sata su i autobusi u koloni, inače su jutros prolazili bez čekanja u redu. Tako da kako sada izgleda neminovno čekanje u koloni od najmanje tri sata.

Izvori foto: Radio Mitrovica sever

Izvori foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još