• Početna>
  • Vesti>

Zaštitnik građana pokrenuo istragu u vezi sa video snimkom grupe “Besa Bes”

Zaštitnik građana na Kosovu pokrenuo je danas istragu o eventualnim kršenjima ljudskih prava u video snimku neformalne grupe “Besa Besë” koja poziva na bojkot srpskih proizvoda, na osnovu žalbe koju su 18. marta uložile Nova društvena inicijativa (NSI), Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i Centar za socijalne inicijative (CSI) iz Severne Mitrovice i Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC) iz Gračanice. 

Kako u svom saopštenju navode, u njihovom zahtevu su istakli da promotivni video objavljen 11.03.2022., pored podsticanja ekonomskog nacionalizma, predstavlja i primer izazivanja razdora i netrpeljivosti između etničkih grupa jer se u njemu govori o trovanju kupaca srpskim proizvodima.

“Naglasili smo i to da se srpski privrednici na Kosovu godinama suočavaju sa pojavom ekonomskog nacionalizma koji se manifestuje nemogućnošću plasiranja njihovih proizvoda na šire kosovsko tržište ukoliko ne sakriju “srpsko poreklo” svojih proizvoda, što su više puta dokumentovali i mediji i nevladine organizacije” stoji u saopštenju.

Ovakve kampanje koje u kontinuitetu traju više od jedne decenije, samo dodatno otežavaju ekonomsku integraciju i održivost srpskih privatnika na Kosovu, navode.

“Pored toga ukazali smo i na neprofesionalno držanje medija (Telegrafi, Ekonomia online, Reporteri) koji su ovakav sadržaj na svojim platformama učinili dostupnim širem stanovništvu nekritički objavljujući ovaj video sadržaj uz opis da se radi o kampanji podizanja svesti, time doprinoseći širenju govora mržnje protiv čitave jedne etničke zajednice” dodaje se.

U saopštenju se dalje navodi da se narativ o “trovanju od strane Srba” redovno neguje od strane niza medija koji izveštavaju na albanskom jeziku i koje odlikuje izuzetno neprofesionalno izveštavanje.

“Pored ovog najnovijeg slučaja, podsetili smo još i na neproverene optužbe na račun pripadnika srpske zajednice koji su navodno otrovali rezervoar pijaće vode u Dečanima prošle godine, a koji su mediji objavljivali bez bilo kakve potvrde tužilaštva ili policije. Isti je slučaj bio i sa navodnim trovanjem zvaničnika Centralne izborne komisije glasovima pristiglim poštom iz Srbije a za parlamentarne izbore organizovane 2019.” ističe se.

Dodaje se da, uprkos jasnog obrasca, sve ove pojave u medijima prolaze bez reakcija institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava ili monitoringom rada medija, što u društvu koje ima ozbiljno nasleđe razornih posledica neprofesionalnog izveštavanja iz 2004. ne bi smelo da se dešava.

U vezi sa izveštavanjem ovih medija, navode da su uložili žalbu Savetu za štampu Kosova.

“Posebno smo istakli da je uznemirujući aspekt ove kampanje i zloupotreba maloletnog deteta u političko-propagandne svrhe ali i to što upravo maloletno dete izgovara spornu poruku o trovanju srpskim proizvodima” zaključuje u zajedničkom saopštenju Nova društvena inicijativa (NSI), Centar za afirmativne društvene akcije (CASA), Centar za socijalne inicijative (CSI) i Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC).

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Detalj iz spota kojim se poziva na bojkot srpskih proizvoda na Kosovu (Printskrin Fejsbuk@EkonomiaOnline)

Comments

Pročitaj još