• Početna>
  • Vesti>

Sutra počinje mesec Ramazana; Hodžić uputila čestitku

Zamenica gradonačelnika Opštine Severna Mitrovica Adrijana Hodžić, čestitala je danas građanima muslimanske veroispovesti i velikodostojnicima islamske zajednice početak meseca Ramazana, uz želju da simbolika ovog “svetog meseca praštanja i solidarnosti”, bude put kojim će koračati svi građani.

“Ramazan je mesec posta. Post od jela i pića, ali i post od ružnih dela, govora pa čak i ružnih misli. Simbolika Ramazana je u odricanju, praštanju, solidarnosti. Pored svih aktuelnih dešavanja u svetu, koja su nas zadesila, nužna je potreba svakog od nas da se okrenemo jedni drugima, pružimo ruku pomirenja jer samo zajednički, u duhu ljubavi, dobročinstva i čovekoljublja, sa komšijama i prijateljima svih vera i opredeljenja, možemo graditi bolju budućnost naše dece. Želim da nam svima ovaj veliki praznik u domove donese dobrog zdravlja i sreće, kao i mir i blagostanje. Ramazan Šerif Mubarek Olsun!” stoji u čestitki Adrijane Hodžić.

Foto: Opština Severna Mitrovica

Ove godine, Ramazan će početi u subotu, 3. aprila, a završiće se Ramazanskim bajramom, početkom maja.

Inače, Ramazan je deveti mjesec lunarnog muslimanskog kalendara, koji se računa prema mesecu, a ne prema suncu. To znači da svake godine post počinje 10 ili 11 dana ranije. Na taj način svaki dan u godini biva nakon određenog broja leta, obuhvaćen postom.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: gazete.firat.edu.tr

Comments

Pročitaj još