Počela predizborna tišina u Srbiji

U ponoć počela izborna tišina pred predsedničke, parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji, trajaće do zatvaranje biračkih mesta u nedelju, 3. aprila u 20 časova.

Učesnicima na izborima, dok traje izborna tišina, zabranjeno je da organizuju javne skupove, objavljuju procene izbornih rezultata, šalju poruke biračima i postavljaju propagandni materijal na udaljenosti od 50 metara od biračkog mesta.

Mediji – radio, televizija i štampa, takođe, ne smeju da objavljuju predizbornu propagandu, što uključuje i njihove veb stranice.

Izborna tišina utvrđena je zakonom, a taj vremenski period ostavlja se biračima da sumiraju utiske iz kampanje i odluče za koga će glasati.

Građani Srbije u nedelju će birati predsednika Republike, kao i novi saziv parlamenta, dok će lokalnu vlast birati žitelji 13 samouprava.

Parlamentarni i lokalni izbori raspisani su 15. februara, a predsednički 2. marta.

Za predsednika Srbije, građani se opredeljuju između osam kandidata, dok će se na listiću za izbor narodnih poslanika naći 19 lista.

Takođe, nove odbornike dobiće skupštine gradova Beograda i Bora, kao i skupšine opština Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Knjaževac, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj.

Rok za utvrđivanje izbornih rezultata na biračkom mestu i dostavljanje izbornog materijala lokalnoj izbornoj komisiji je 4. april do 8 sati, dok zbirni izveštaj o rezultatima glasanja, Republička izborna komisija donosi u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta.

Komisija u roku od 10 dana od objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima donosi rešenje o dodeli mandata kandidatima za poslanike u novom sazivu parlamenta, sa izborne liste po njihovom redosledu, a u tom roku izdaje i uverenje o izboru za predsednika Republike.

Izvor: Tanjug, Radio Mitrovica sever

Foto: Unplash/CDC

Comments

Pročitaj još