• Početna>
  • Vesti>

Hiljade slučajeva falsifikovanog novca na Kosovu i Metohiji

Iz dana u dan u različitim sredinama na Kosovu i Metohiji beleži se sve više falisifikovanog novca, a najšešće se falsifikuje novčanica od 100 evra i kovanica od dva, potvrđeno je iz Agencije za forenziku u Prištini, u kojoj utvrđuju originalnost novca po prijavljenim slučajevima.

Direktor odeljenja agencije za traseologiju Miljazim Tahirukaj rekao je medijima na albanskom da su poslednjih dana dobili brojne prijave o falsifikovanju novca, te da prema njihovoj statistici beleže porast broja slučajeva falsifikovanja novca, u poređenju sa prethodnim godinama.

“Na osnovu statistike i poređenja ovog perioda sa prošlogodišnjim, imamo i ove, kao i prošle godine, novčanicu od 100 evra, koja je među novčanicama najviše falsifikovana, dok je u pogledu kovanog novca na hiljade falsifikovanih novčića, a najčešće novčić od dva evra”, naveo je Tahirukaj.

Slučajevi falsifikovanih novčanica prijavljeni su sa raznih mesta na KiM, a u prvim mesecima ove godine beleži se porast broja falsifikata u odnosu na prva tri meseca prošle godine.

“Prošle godine smo imali preko pet hiljada falsifikovanih kovanica od dva evra, dok u ovoj godini imamo oko hiljadu. Čak i u novčanicama od 100 evra imamo povećan broj falsifikata, u odnosu na prošlu godinu”, dodao je Tahirukaj.

Pre nekoliko godina policija je na granici sa Albanijom otkrila dva miliona evra lažnih novčanica u apoenima od 500, 200, 100 i 50 evra. Tada su uhapšene dve osobe, državljani Albanije i Kameruna.

Bila je to najveća zaplena lažnih novčanica unazad dve decenije.

U platnom prometu na Kosovu i Metohiji u zvaničnoj upotrebi je evro, a godišnji budžet vlade u Prištini je oko dve i po milijarde.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još