• Početna>
  • Vesti>

Ana Mihajlović, Elena Popović i Danica Dančetović – pobednice 53. Opštinske smotre “Pesniče naroda mog”

Ana Mihajlović, Elena Popović i Danica Dančetović, pobednici su 53. Opštinske smotre recitatora “Pesniče naroda mog” odražane danas u Kosovskoj Mitrovici.

Drugo mesto u sve tri kategorije pripalo je Anđeli Babincev, Filipi Mrđi i Lenki Dikić, dok su treće mesto osvojili Jovan Vlajović, Mateja Vesković i Neda Đurić.

U ovoj recitatorskoj smotri koju tadicionalno organizuje Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge, ove godine učestvovalo je 30 učenika osnovnih i srednjih škola iz Kosovske Mitrovice.

Žiri u sastavu Marija Miljković asistent na katedri za srpsku književnost i jezik na  Filozofskom fakultetu,  Sanja Miketić Subotić – docent na Katedri za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta i naš mladi pesnik Aleksandar Kasalović, odlučivao je o pobednicima koji će Kosovsku Mitrovicu predstavljati na okružnom takmičenju, 9. aprila.

Ana Mihajlović je gimnazijalka. Prvo mesto osvojila je recitujući lirsku narodnu pesmu “Opkladi se momče i devojče”.

“Treći put se takmičim, ali ishod nikada nije bio ovakav. Presrećna sam i prezadovoljna. Naravno, postoji dosta korekcija koje bi trebalo napraviti i ja ću se potruditi da sledeći put opravdam ovo prvo mesto” kaže Ana koja se za takmičenje pripremala mesec i po dana.

Elena Popović je osvojila prvo mesto u kategoriji starijih osnovaca. Pobedila je sa pesmom “Razgovor sa lutkama”  Elizabete Georgijev.

“Nije bila očekivana pobeda ali je bilo dosta truda i rada sa nastavnicom Bojanom. Bilo je zanimljivo družiti se. Ovo je treća godina kako učestvujem. Za okružno takmičenje pripremaću se opet sa nastavnicom kojoj se zahvaljujem jer je ovo dobrim delom njena zasluga” rekla je Elena.

Danica Dančetović bila je najbolja u najmlađoj kategoriji. Njen izbor bila je Drhtava pesma Mike Antića.

“Nisam očekivala pobedu. Nisam mislila da to mogu.Učiteljica me je izabrala, ja sam mislila da neću proći, ali, eto, prošla sam i jako sam srećna zbog toga” kaže Danica koja se za takmičenje pripremala samo dva dana.i dodaje da nije bilo teško.

Lenka Dikić osvojila je drugo mesto u istoj kategoriji.. Miroslav Antić bio je i njen izbor, ali se ona odlučila za “Šašavu pesmu”.

“Imala sam malu tremu ali nije bilo toliko teško. Nisam očekivala nagradu. Mislila sam da će moje dve drugarice da  pobede”.

Žiri je zadovoljan onim što je čuo i video.

“U ime žirija, mogu da kažem da smo generalno zadovoljni najpre odzivom dece a onda i onim što su oni danas na ovoj sceni pokazali” rekla je Marija Miljković, članica žirija.

“Razumljivo je da je moglo bolje, ali ćemo nedostatke koji su se javili  pripisati proteklom period koji je bio težak za sve nas. Čestitam im na osvojenim diplomama i nadam se da će imati dovoljno vremena da se spreme za okružnu smotru recitatora” dodala je Mihajlović.

A  propusti su pre svega napravljeni u odabiru pesama.Kako Mihajlović napominje, vreme koje je predviđeno za jednog takmičara iznosi tri minuta za osnovnoškolske kategorije, odnosno četiri minuta za srednjoškolce. Logično je da ako odaberu predugu pesmu i ona probije predviđeni termin, bivaju diskvalifikovani.

“Generalno, trebalo bi raditi više i na akcentu, mada je i to razumljivo s obzirom da smo na području koje ne poznaje četvoroakcenatski system a koji pripada tom normiranom standardnom srpskom jeziku” napomenula je Mihajlović.

Prilikom ocenjivanja, žiri obraća pažnju na odabir pesme, koji mora biti u skladu sa uzrastom i polom, na akcenat i dikciju, na emocionalnost sa kojom je pesma izneta kao i na sugestivnost.

Učenici koji budu pobedili na okružnom nivou takmičenja, predstavljaće naš kraj na republičkoj smotri koja se tradicionalno održava u Valjevu, u maju mesecu.

Pokrovitelj takmičenja  je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica. 

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još