Nova medicinska laboratorija u Gornjem Kuscu

Direktor Zdravstvenog centra Gnjilane sa sedištem u Pasjanu Zoran Perić, danas je u prisustvu predsednika Privremenog organa opštine Gnjilane Saše Miloševića i kolega, pustio u rad novu labaratoriju u Gornjem Kuscu. To je, pored centralne, koja se nalazi u bolnici u Pasjanu i još jedne u Ranilugu, treća laboratorija ove medicinske ustanove, a planiraju se i nove, u novobrdskom i vitinskom kraju.

„Ovde će se raditi osnovne laboratorijske analize: kompletna krvna slika i biohemija. Te usluge će omogućavati našim lekarima opšte medicine i specijalistima da bolje sagledaju zdravstveno stanje pacijenata za šta na raspolaganju imaju vrhunsku opremu“, kaže za RTV Puls direktor ZC Gnjilane dr Zoran Perić i dodaje da je i ova aktivnost realizovana uz pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Rad u ambulanti sada je organizovan u dve smene, a na medicinskim analizama radiće dvoje iskusnih laboranata u saradnji sa medicinskim sestrama i tehničarima. Kapacitet laboratorije u Gornjem Kuscu je na bazi dvadesetak analiza dnevno i opsluživaće oko sedam hiljada građana tog dela Kosovskog Pomoravlja.

Po rečima direktora Zdravstvenog centra Gnjilane Zorana Perića u poslednje vreme je organizovan rad u još sedam novih ambunalnti, gde ranije nije bilo zdravstvene zaštite.

Sada, je u Kosovskom Pomoravlju, zahavaljujući pomoći Kancelarije za KiM, zdravstvena zaštita organizovana u 34 ambulante gde rade lekari opšte medicine u prepodnevnim časovima, uz druge medicinske kadrove i obezbeđenu opremu.

Izvor RTV Puls

Comments

Pročitaj još