• Početna>
  • Vesti>

Završna faza petog ciklusa Likovnih okršaja sutra u PKC “Akvarijus”

Četrtfinalnim mečevima između Stefana Boškoćevića (Štrpce) i Marije Cvetković (Zaječar), odnosno Aleksandre Vajšel (K. Mitrovica) i Živkice Jancić (Pasjane) u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici, 23. marta 2022. godine (20 časova) počinje završna faza petog ciklusa Likovnih okršaja.

Pored pomenutih takmičara, nakon kvalifikacija, plasman u plej of obezbedili su i Teodora Kostić (Gračanica) i Valentina Radosavljević (Sočanica), odnosno Julija Stanković (Žitorađa) i Aleksa Đekić (Gračanica). Njihovi mečevi zakazani su za 6. april. Polufinale i finale planirano je za maj.

Pored samostalne izložbe koju o trošku PKC „Akvarijus“ dobija najbolji takmičar, predviđene su i druge vredne nagrade za pobednika, drugoplasiranog i trećeplasiranog takmičara.

Dosadašnji pobednici Likovnih okršaja u „Akvarijusu“ su Vuk Đurić iz Čačka (2016), Stefan Đurđanović iz Niša (2017), Petar Aleksić iz Beograda (2018, odbio nagradu) i Natalija Utvić iz Zubinog Potoka (2019/20).

Ideja za likovne okršaje nastala je u oktobru 2016. godine, kada je PKC „Akvarijus“, u dogovoru sa studentima tada četvrte godine Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici odlučio da organizuje nesvakidašnji i originalni performans. Ovaj umetničko-zabavni program inspirisan je nadmetanjima umetnika (Modeljani, Pikaso, Sutin, Rivera) na javnim mestima (ateljeima, galerijama, klubovima, najčešće kafanama) u Parizu, ali u ovakvom obliku nije nikada i nigde realizovan.

Likovni okršaji su takmičarskog karaktera, a samo takmičenje se odvija u nekoliko etapa: učesnici na licu mesta, u unapred određenom vremenskom okviru, stvaraju repliku poznatog likovnog dela, origanalne umetničke radove, izvršavaju zadatke koje im dodeljuje žiri. Pobednik je onaj takmičar koji dobije najviše glasova stručnog žirija (75% učešća) i prisutne publike (25% učešća). Sami okršaji računaju na interakciju sa publikom koja im, za vreme nadmetanja, svojim glasnim komentarima, navijanjem, negodovanjem, otežava rad.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još