• Početna>
  • Vesti>

Sprečavanje povratka Srba, vlasnici imovine na KiM tonu u sve veće nevolje

Od juna 1999. godine srpske kuće i imanja na Kosovu i Metohiji uništavaju prve albanske komšije. Na taj način sprečavaju povratak srpskog stanovništva, a njihovu zemlju prisvajaju. Ujedno, ugledne srpske domaćine optužuju za krivična dela koja nisu počinili.

U Vranešima kod Vrnjačke Banje skućili su se Jokići, domaćinska porodica sa petoro dece iz Raušića kod Peći. Velikim radom izgradili su kuću, a imovinu u Metohiji nisu otuđili. Kažu da ni parče zemlje nikad neće prodati.

“Imali smo kuću 22 metra sa 12, dvospratna. Četiri hodnika i četiri kupatila. Devet godina smo je pravili brat i ja. I brat drugi isto, kuću dvospratnu imao, ona je srušena cela”, kaže Slavko Jokić.

Ranka Jokić ispričala je da je, kad su došli, bilo teško, jer su deca bila mala. Dodaje da su išli da rade u polju, kopali, sa svo petoro dece, jer je moralo da se preživi, budući da je suprug primao samo 4.500 dinara.

Slavko Jokić dodaje da ne ide u Peć uopšte. “Kažu da smo ratni zločinci. Ja bih voleo da idem, ali ne mogu da idem dole uopšte, ni ja, ni brat. Ništa nismo otuđili, taman posla”, kaže Slavko Jokić.

U blizini su im zemljaci iz Kosova Polja. Imaju zajedničku muku i probleme koji traju od juna 1999. godine.

“Došli smo 1999. Kad smo izbegli bilo je veoma teško sa četvoro dece. Nismo imali ništa. Dok smo se snašli… Trebalo je da se vade mesečne, da se plati struja. Niko nije pitao da li imaš ili nemaš”, ispričala je Slavica Savić iz sela Batuse.

Slobodan Savić kaže da nisu prodali ništa, da se kuće i dalje, i da i bez prodaje zemlje može da se napravi nešto.

U Vrnjačkoj Banji i njenoj okolini živi nekoliko hiljada raseljenih. 

“Aktivno učestvujemo u njihovom zbrinjavanju što se tiče rešavanja stambenog pitanja, kupovine okućnica i seoskih kuća, pomoć u građevinskom materijalu, dohodovnih aktivnosti, znači ekonomskog osnaživanja porodica”, navodi Marina Stanković iz Komesarijata za izbeglice i migracije iz Vrnjačke Banje.

Najbolje rešenje za raseljene Srbe jeste, kažu, da se vrate u svoja mesta na Kosovo i Metohiju. I dok međunarodni predstavnici već dve decenije govore da se nisu stekli uslovi za povratak, problemi se dodatno produbljuju, a vlasnici imovine tonu u sve veće nevolje. 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još