• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Na oprezu smo, Srbija ima preko 40 vojnih baza u blizini Kosova, radimo na priznanjima zemalja EU

Foto: tanjug

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao je da se Kosovo ne plaši onoga što se dešava u Ukrajini, ali da je na oprezu, s obzirom na, kako je rekao, činjenicu da Srbija ima preko 40 vojnih baza u blizini granice sa Kosovom.

U intervjuu u četvrtak za švajcarsku televiziju Blick, Kurti je rekao da Kosovo, ipak, ima NATO i EU na svojoj teritoriji, koji osiguravaju bezbednost za građane.

„Ne plašimo se, ali smo veoma budni. Srbija ima više od 40 vojnih baza na granici sa Kosovom. Ali imamo NATO, čak i ako nismo članica, a imamo i EU. Sa našim zapadnim partnerima gledamo u budućnost sa nadom“, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, ruski predsednik, Vladimir Putin, mogao bi da cilja neku drugu zemlju, osim Rusije, sa namerom da isforsira pregovore sa američkim predsednikom, Džoom Bajdenom, a ta zemlja mogla bi da bude na Balkanu, pošto je bliža Zapadu.

„Srbija i Rusija imaju veoma bliske veze. U 2012. godini između dve zemlje su se odigrale dve zajedničke vojne aktivnosti. Prošle godine ih je bilo sto. Srbija još uvek nije osudila aneksiju Krima, niti okupaciju Ukrajine. Ovome se dodaje i činjenica da bi despotski predsednik Putin mogao da odnese rat u drugu zemlju kako bi iznudio pregovore sa predsednikom Bajdenom. Balkan, još bliži Zapadu, mogao bi da bude njegova meta“, rekao je Kurti.

On je u ovom intervjuu govorio i o nameri Kosova da postane deo NATO-a i EU, dodajući da se snažno bori protiv korupcije da bi do toga došlo.

Rekao je i da su u kontaktu sa pet zemalja EU koje još uvek nisu priznale Kosovo, dodajući da se preduzimaju veliki koraci da se to promeni.

Izvor Koha (tekst preveo KoSSev)

Foto tan1

Comments

Pročitaj još