• Početna>
  • Vesti>

Parastosom žrtvama u Gračanici počelo obeležavanje Martovskog pogroma

Povodom obeležavanja 18 godina od Martovskog pogroma Srba na KiM 2004. godine, u manastiru Gračanica služen je pomen stradalima kome je prisustvovao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Parastos je u manastiru služio Vladika raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije, a prisustvovali su predstavnici Kancelarije za KiM, predstavnici lokalnih samouprava, Udrženje porodica kosmetskih stradalnika, članovi porodice žrtava, kao i mnogobrojni građani.

Nakon parastosa zvaničnici, među njima i direktor Kanclarije za KiM Petar Petković uputili su se od porte manastira do umetničke instalacije MISSING, koja se nalazi u dvorištu Doma kulture Gračanica, gde su položene bele ruže u znak sećanja na stradale i nestale na Kosovu i Metohiju.

Onda je u galeriji Doma kulture u Gračanici otvorena izložba slika i skulptura “Jesen u Prizrenu”, koje su nastale tokom likovne kolonije u manastiru Sveti Arhangeli u Prizrenu, razrušenom u martovskom pogromu.

Sledi Akademija “Na zaborav nemamo pravo” posvećene sećanju na događaje od 17.marta 2004 godine i tom prilikom će se pristutnima obratiti direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Izvor i foto: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još