• Početna>
  • Vesti>

Vladika Teodosije: Nemoguće je uspostaviti zavet sa Bogom bez posta

Episkop  raško-prizrenski i kosovskometohijski Teodosije, održao je u subotu u Kosovskoj Mitrovici predavanje na temu “Hrišćanski post, poruka, smisao i značaj za život večni”.

Prethodno, vladika je služio večernje u crkvi Svetog Dimitrija.

Na početku predavanja, u crrkvenoj sali prepunoj vernika, vladika je izrazio radost zbog okupljanja, posebno nakon dve godine strogih mera, zbog pandemije virusa i dešavanja koja kako je rekao “nisu nimalo bila laka, ni za narod, crkvu, ni državu”.

Ceo svet se borio protiv jedne bolesti, i bilo je važno preduzimati izvesne mere, naročito distancu. A činiti distancu u našem životu je nešto najteže, rekao je vladika Teodosije. Čovek je željan da vidi lice drugoga, željan komunikacije, priče i daće Bog da proleće ove godine da nam bude blagosloveno i da taj period ostane iza nas.

Govoreći o značaju posta, rekao je da je to najdragoceniji prinos Bogu. “Jer u pedesetom Psalmu, David kaže da Gospod od nas traži duh smirenja, skrušen duh, srce otvoreno njemu. Gospod toliko ne traži žrtveni prinos iako je to njemu ugodno, Gospod traži prinos od nas samih, da mi prinesemo sebe njemu, onako kako je on na žrtvu prineo, sebe za spasenje svih nas”.

Post nije samo nejedenje; treba da postom hranimo dušu svoju.

Istakao je da bez posta nema duhovnog napretka ni u jednoj vrlini. I sam post ne možemo posmatrati samog za sebe, da ga izolujemo, on jedino je za nas bitan i značajan ako je povezan sa drugim vrlinama, naročito molitvom, pokajanjem, praštanjem i neizostavno milosrđem.

Post nije samo nejedenje. Post nije samo uzdržavanje od hrane, i ako je to dosta bitno, jedan temelj, post podrazumeva i duhovnu stranu, rekao je episkop Teodosije. 

“Koliko je važan za nas sve Hrišćane, vidimo da prva zapovest stvorenom čoveku Adamu i Evi u raju bila je zapovest o postu. Gospod ih je stvorio po liku i slici svojoj i zadao im da se usavršavaju u dobroti, milosti i svemu što i sam je Bog. Gospod je hteo da da čoveku zapovest da bi na taj način čovek mogao slobodno da se opredeli za ljubav Božiju. Kako bi čovek pokazao ljubav prema Bogu, ako ne bi mogao da učini nešto suprotno”.

Podloga svega iskušenja i pada jeste samougađanje, sladostrašće, da uzmu ono što im je zabranjeno, što je greh.  Što čovek sebi dozvoli, nešto što ne bi trebalo, što je zabranjeno, prekrši zapovest božiju, i onda doživi onaj pad.

Post nije samo uzdržavanje od hrane, post podrazumeva potpuno nejedenje. Ovo što mi danas postimo na vodi na ulju, na ribi, to je uzdržanje od izvesne hrane.  Na početku velikog posta, naročito u nekim manastirima, a i mnogi hrišćani upražnjavaju trimirje , ponedeljak i utorak, sve do liturgije pređeosvećenih  darova (sreda prim.aut)  ništa ne uzimaju.

Gospod nas uči i kako da postimo. Ako sa smirenjem postimo, ako se ne gordimo u svom postu, onda taj post nama biva na spasenje, onda nas duhovno izgrađuje, podiže u duhovne visine. Ali ako mi postimo i gordimo se, hoćemo da se pokažemo pred ljudima, onda taj post nama ne biva na spasenje, jer primamo platu još ovde od ljudi na zemlji.

Post ako nema praštanje nego mržnje, i ako nema milostinje, nego gramzivosti i srebroljublja, ništa nam ne vredi. To nejedenje ne biva na korist, čak više na osudu i zato moramo da mnogo pazimo, da to što činimo pred Bogom da se ne preuznosimo, da ne mislimo da nešto veliko Bogu činimo, govorio je vladika.

Sve što činimo pa i post mora da biva u smirenju i naročito vrlina koja treba da prati post, jeste milostinja. Ali ne milostinja,  da bi samo nekom dali novčić ili parče hleba, nego da  saosećamo sa drugim čovekom, to je prava milostinja. Treba da postom hranimo dušu svoju.

Udruženo postom i molitvom, jer prepodobni Sveti oci nas uče da su post i molitva ko dva krila. Ako ptica ima dva krila ona će da leti, ako jedno krilo nedostaje, ona ne može da leti. 

Post: Zavet s Bogom

Potrebno je da mi tim odricanjem izvesne hrane u određenom periodu, uspostavimo svoj odnos sa Bogom, da to bude naša žrtva, da nešto odsecamo od sebe, od onog svoga radi Boga. I na taj način činimo zavet sa Bogom. Mi kad kažemo postićemo sredu, petak, velike poste, mi činimo zavet sa Bogom, a imati zavet sa Bogom, sama reč zavet, jeste savez, ugovor. Znate šta znači imati danas ugovor, i savez sa nekim jakim, a imati sa Bogom savez, ima li šta veće za jednog čoveka,  za jedan dom, za jednu porodicu, što onda da se brinemo za zdravlje, za svoju decu, ako smo mi uspostavili zavet sa Bogom, a nemoguće je uspostaviti zavet sa Bogom bez posta.

Bog od nas toliko malo traži, a toliko dobijamo i onda vidite koliko je težak greh narušavanja posta. Ako neko to gleda spolja, pa šta jeo ne jeo, ne ulazi greh na usta, obično to tako kažu, ali nije to cilj i svrha, nego mi uzdržanjem, podvigom, mi dajemo sebe na žrtvu bogu.

Odričući se prolaznog, zemaljskog, fizičkog radi Boga, Gospod prima kao žrtvu i nama uzvraća.

Vladika je podsetio je na ranohrišćanski spis u kom se kaže da novac koji se uštedi tokom posta, treba ga utrošiti kao pomoć udovicama, siročićima, ubogima kojima je to potrebno.

Nije zagarantovano da ko ima zemaljska dobra, da je srećan, naprotiv on postaje rob tih prolaznih stvari i nimalo nije srećan, navodi vladika.

U vreme posta pričešćivati se što češće

Treba iskoristiti ovo vreme posta da sebe uzdignemo duhovno, dušu iznad tela i da se što više podvizavamo i što češće pričešćujemo jer Gospod nas poziva na prišešće i kaže da nam to biva na oproštenje grehova i na život večni. Mnogo važno, rekao je vladika.

Onaj ko nema ovde zajednicu s Bogom, neće je imati ni u večnosti.

Govoreći o pravilu posta za vaskršnji post rekao je da je crkva blagoslovila pet dana na vodi, subota i nedelja na ulju, a riba na Blagovesti i na Cveti. “Crkva snishodi tamo gde su slabiji, početni, koji počinju crkveni život ili su na teškim poslovima, bolesni, trudnice, može da se razreši, ali sredu i petak bi svakako trebalo na vodi postiti”, rekao je vladika.

Episkop Teodosije je govoreći o slavama, istakao da je vrlo važno da se poste i one koje padnu u sredu i petak, a ne samo one koje padaju tokom višenedeljnog posta. “I mnogo je važno da se toga držimo, da ne bi proslavljali svetitelja, a gnevili Gospoda, odnosno narušavali sam post” rekao je vladika.

Potrebno je da budemo disciplinovani, u smislu da slušamo zapovest Božiju i crkve, a da pritom to što činimo ne činimo samo kao ispunjenje zapovesti i zakona, nego pre svega u smirenju, ljubavi prema Bogu i onako kako Gospod želi da nas vidi, da takvi budemo i da vodeći ovaj zemaljski život, nasledimo večni život, zaključio je vladika Teodosije.

U ciklusu predavanja koji organizuju Eparhija raško-prizrenska i Pravoslavna crkvena opština kosovskomitrovačka, sledeće subote predavanje na temu O Grigoriji Palamu “Prosveti tamu moju” održaće iguman manastira Draganac Ilarion.

Episkop Teodosije sutra će služiti Svetu liturgiju u hramu Sveto Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici od osam časova.

Izvor, foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još