• Početna>
  • Vesti>

Senat potvrdio da je Kristofer Hil novi američki ambasador u Srbiji

WASHINTON, Nov. 8, 2018 Former senior U.S. diplomat Christopher Hill receives an exclusive interview with Xinhua in Denver, the United States, Nov. 1, 2018. With cooperation and competition always coexisting in the U.S.-China ties, what the two sides really need is to solve the problems through negotiations and more robust dialogue rather than resort to tariffs, said Christopher Hill. TO GO WITH Interview: U.S., China need more robust dialogue -- former senior U.S. diplomat Christopher Hill zxj),Image: 394748024, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Guo Yina / Zuma Press / Profimedia

Američki Senat potvrdio je da je Kristofer Hil novi ambasador SAD u Srbiji, objavljeno je na Tviter nalogu Demokratske većine u Senatu SAD, gde je istovremeno potvrđeno imenovanje još nekoliko američkih ambasadora.

Kristofer Hil će na mestu ambasadora u Srbiji zameniti Entonija Godfrija koji je u Beogradu od novembra 2019. godine.

Americki predsednik Džozef Bajden nominovao je 14. oktobra prošle godine Hila za novog ambasadora SAD u Srbiji.

Novi američki ambasador je poznavalac regiona i blizak prijatelj i saradnik američkog predsednika Bajdena.

Bio je specijalni izaslanik za Kosovo SAD i imao je jednu od ključnih uloga u pregovorima koji su prethodili konferenciji u Rambujeu 1999. godine. Pored Beograda, Hil je bio na službi i u Skoplju i Tirani.

Radio je i je kao ambasador u Južnoj Koreji, Iraku, Poljskoj.

Hil je 14. decembra prošle godine poručio pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata, tokom pretresa o svojoj nominaciji, da ga zabrinjava to što se Beograd okreće Rusiji za određene nabavke za vojsku, te Kini kada je reč o zadovoljavanju infrastrukturnih potreba.

Tada je ukazao da bi Beogradu trebalo pokazati da Amerika nudi bolji model, od ruskih i kineskih ponuda.

Američki diplomata je tokom pretresa istakao da SAD i evropski partneri podržavaju razvoj Srbije kao moderne, prosperitetne zemlje koja je u miru sa susedima.

“Srbija je ključna za stabilnost i napredak na Zapadnom Balkanu. Napredak Srbije je ključan za postizanje strateškog cilja Sjedinjenih Država da se revitalizuju naši evropski savezi, podrže demokratija i vladavina prava, unapredi ekonomska saradnja i rešavaju globalni i regionalni izazovi”, izjavio je Hil.

Podsetio je da je diplomatsku karijeru počeo u Beogradu, da je kasnije učestvovao u procesu koji je kulminirao Dejtonskim sporazumom, te da se vratio u region kao ambasador u tadašnjoj Makedoniji i preuzeo dodatnu odgovornost kao specijalni izaslanik za Kosovo od 1998. do 1999. godine.

Izvor: RTS / Tanjug

Foto: Guo Yina / Zuma Press / Profimedia

Comments

Pročitaj još