• Početna>
  • Vesti>

Nemačka ministarka spoljnih poslova Berbok zajedno sa kosovskim premijerom otvorila vetropark

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je zajedno sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem prisustvovala svečanom otvaranju vetroparka Selac u Bajgori, saopšteno je iz Ambasade Nemačke u Prištini.

Vetropark će snabdevati 103 MW energije za 70.000 domaćinstava. Prve turbine počele su da proizvode energiju u oktobru 2021. godine.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke je tom prilikom kazala da se širom Balkana nalaze ogromni potencijali za solarnu energiju i dodala da je Nemačka spremna na proširenje saradnje.

“Vetroelektrana Selac je ključni korak na putu Kosova ka zelenoj tranziciji. Širom zapadnog Balkana, ogromni potencijali za solarnu energiju i energiju vetra ostaju neiskorišćeni. Nemačka je, kroz svoju novu klimatsku spoljnu politiku, spremna da proširi saradnju sa Kosovom u ovoj ključnoj oblasti, kako bi se postigli evropski i svetski klimatski ciljevi i da pomogne očuvanju naše planete. Da snabde građane pouzdanom i pristupačnom energijom i električnom energijom. Da poboljša našu energetsku sigurnost. Vetropark Selac pruža svež povetarac čiste energije Kosovu” rekla je Berbok.

Vetropark “SOWI” je u većinskom vlasništvu izraelske kompanije Enlight, sa koinvesticijama iz Nemačke i Kosova. Krediti su dali EBRD, Erste banka (Austrija) i NLB banka (Slovenija). Turbine, jarboli i krila su proizvedeni u Nemačkoj. Proces izgradnje je nadgledao Notus Energi iz Potsdama u Nemačkoj. Izvoz nemačkih komponenti bio je pokriven nemačkom garancijom Euler-Hermes osiguranja.

Vetropark, koji radi na nadmorskoj visini do 1.900 metara, sastoji se od 27 turbina, svaka kapaciteta 3,83 MW. To čini ovaj park najvećim proizvođačem obnovljive energije na Kosovu. Investitori su takođe izgradili nadzemni vod od 19,4 km za povezivanje vetroparka sa električnom mrežom Kosova.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Thomas Imo/phototek

Comments

Pročitaj još