• Početna>
  • Vesti>

Umetnički performans” Žena kroz reči i zvuke”, sutra u PKC “Akvarijus”

Nevladina organizacija”Žensko pravo” i Privatni kulturni centar “Akvarijus, organizuju umetnički performans “Žena kroz reči i zvuke”, koji će se održati 8. marta 2022. god. u 18:00 časova, u galeriji Akvarijus u Severnoj Mitrovici.

Cilj ovog događaja je da se proslave feministička dostignuća i naglasi borba žena u današnjem svetu. Kroz istoriju, žene su izražavale svoje borbe i trijumfe kroz pisanje. Njihova svedočenja su večni podsetnik na to da su upornošću žena obezbeđena prava koja danas imamo, ali i na to da da moramo da nastavimo da težimo rodnoj ravnopravnosti. Umetnici Tringa Sadiku (gitara) i Hisnije Ljatifaj (flauta) izvešće kompozicije klasične muzike. Istovremeno, Ivana Petronić i Mevljude Skuroši čitaće na srpskom i albanskom jeziku pisana svedočanstva izražena u poeziji, pismima i knjigama poznatih svetskih feministkinja.

Događaj je podržan od strane Misije EULEX-a na Kosovu.

Organizujemo umetnički performans, gde će mlade devojke čitati feminističku poeziju i svirati, a tematika je podsećanje na istorijski značaj i borbu za prava žene. Druženje sa ženama iz svih sfera kulturnog i umetničkog života našeg grada organizjujemo u saradnji sa PKC ”Akvarijus” u prostorijama galerije i tamo će se čuti glas obične ali savremene žene”, rekla je za program Radija Kosovska Mitrovica aktivistkinja NVO”Žensko pravo Tijana Simić Lavali.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još