• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Srbija se na GS UN pridružila osudi napada na Ukrajinu, nismo podržali sankcije Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, u obraćanju javnosti povodom razvoja situacije u Ukrajini, da su tektonske promene na svetskoj političkoj sceni, a Srbija se nalazi u teškoj situaciji. Srbija se na sednici Generalne skupštine UN pridružila osudi napada na Ukrajinu, u tekstu se nisu pominjale sankcije, rekao je Vučić. Predsednik je izrazio bojazan da će doći do izbacivanja Rusije iz UN, što bi omogućilo promenu Rezolucije 1244, koja je važna zbog pitanja KiM. Formirali smo devet ili deset timova koji će pratiti situaciju sa naftom, gasom, kaže predsednik. Formiran i tim za humanitarnu pomoć Ukrajini.

Aleksandar Vučić govorio je o razvoju situacije u Ukrajini i planovima i merama države u cilju zaštite privrednog i finansijskog sistema naše zemlje.

Vučić je rekao da mu nikada nije bilo teže i da se u najlošijem raspoloženju obraća u poslednjih deset godina.

“Kriza zbog rata u Ukrajini pogađa dramatično Srbiju. Ono što nije lako objasniti je veza politike i ekonomije, uticaja politike na ekonomiju, pritisaka na koje smo izloženi i svega što nam predstoji”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, od petka su se dogodile promene, ceo svet je postao drugačiji za samo tri, četiri, pet dana i ništa više nije isto.

Sve ono što smo juče znali ne liči na ono kroz šta prolazimo danas, kaže predsednik Srbije.

Tektonske promene na svetskoj političkoj sceni, Srbija se nalazi u teškoj situaciji, rekao je on.

To nije pitanje ispravnosti našeg stava već neverovatnih okolnosti koje su nas dovele u tešku situaciju, napomenuo je Vučić.

“U prethodnih 48 sati nisam obaveštavao sa kim smo bili u kontaktu, ne postoji predstavnik nijedne važne dražve, a da nismo razgovarali. Razgovarao sam sa Ursulom fon der Lajen, od predstavnika Nemačke, SAD, Francuske, razmenjivao poruke oko svih važnih pitanja – od glasanja za deklaraciju i rezoluciju do sankcija koje se uvode Rusiji”, rekao je Vučić.

“Srbija je suočena sa ogromnim pritiskom u kojem nije pitanje možete li kao pojednac da nešto održite ili ne”, kaže on.

Malo koga interesuje šta se zbivalo 1999. godine, rekao je predsednik.

Zahvaljujem se predsednici EK i predsedniku Evropskog saveta i američkim predstavnicima na korektnosti što su me saslušali, kaže on i dodaje da njihova javna mnjenja nemaju strpljenja ni trpeljivosti da čuju bilo kakav uravnoteženiji stav od najtvrđe mogućeg protiv Rusije. 

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još