• Početna>
  • Vesti>

Rakić Vigemarku: Neophodni konkretniji koraci u osiguranju bezbednosti

Na sastanku sa šefom misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) Lars- Gunar Vigemarkom, ministar za zajednice i povratak Goran Rakić izneo je svoj stav o vladavini prava i nepoštovanju njenih osnovnih postulata, koje uočava kada je reč o povratku raseljenih lica.

S obzirom da je proces povratka jedan od najvažnijih procesa za srpski narod na Kosovu, Rakić je istakao ključna pitanja poput imovinskih prava, nezakonitog zauzimanja imovine, dokumentacije o građanskom stanju i blagovremenog sprovođenja sudskih odluka, kao i bezbednosnih incidenata koji i dalje negativno utiču na srpsku zajednicu i njene svetinje.

Rakić je napomenuo da Srbi na Kosovu žele da sve probleme rešavaju na civilizovan i demokratski način, ali da im se za takav pristup rešavanju problema moraju pružiti snažnija podrška i konkretniji koraci od strane međunarodne zajednice, kako bi se omogućio bezbedan i održiv proces povratka.

“Pomoć Euleksa u oblastima delovanja je veoma cenjena, ali mora da bude jača da bismo uspeli da rešimo probleme. Dobro je i neophodno da se sastajemo i razgovaramo o svemu, ali je važno i da zajedno radimo za dobrobit svih zajednica”, rekao je Rakić.

Šef Euleksa je podvukao ulogu Misije u praćenju odabranih predmeta i suđenja u kosovskom pravosudnom sistemu, dodajući da svi treba da budu jednaki pred zakonom bez obzira na njihovu etničku pripadnost. On je takođe rekao da je potrebno da se dodatno olakša pristup dokumentima kao što su lične karte, vozačke dozvole i dokumenta o građanskom stanju za sve građane Kosova, bez obzira na to kojoj zajednici pripadaju.  

Izvor: TV Most, saopštenje

Comments

Pročitaj još