• Početna>
  • Vesti>

Priče o suživotu: Tri nagrade za novinare i medije sa KiM-a

Žiri u sastavu Jelena Obućina (Newsmax Adria), Tamara Skrozza (FoNet) i Milivoje Mihajlović (RTS) uručili su u beogradskom Medija centru nagrade dobitnicima na konkursu za priloge koji najbolje oslikavaju multietnički suživot. Čak tri nagrade dodeljene su novinarkama, odnosno medijima na Kosovu i Metohiji. 

“Kao što je pisalo u pozivnicama, kada god i kako god da se kosvoski čvor jednog dana raspetlja jedna se stvar nikada neće promeniti, a to je da će Srbi i Albanci uvek biti jedni drugima susedi. Nadamo se da će biti dobre komšije, spremni da jedni drugima priskoče u pomoć, kada treba i da podele trenutke radosti, kada ih ima” – kazao je Nenad Šebek iz Inicijativne za mirovne promene. 

Radeći sa medijima izrađena je studija kojoj su prethodili medijski dijalozi, objašnjava.

“Ukazali su na ozbiljan nedostatak medijskih sadržaja koi govore o običnom životu, kao i o pozitivnim primerima o suživotu” – dodao je Šebek.  

Nagrade na srpskom jeziku za audio vizuelni sadržaj dobili su: Zorica Krstić Vorgučić (RTV Kim, prva nagrada), Tatjana Manojlović (RTS, druga nagrada) i Aleksandra Nićić (RTK2, treća nagrada).

Nagrade na srpskom jeziku za pisani sadržaj dobili su: Jelena Jorgačević (VREME, prva nagrada), Bojan Cvejić  (Danas, druga nagrada), dok treća nagrada nije dodeljena. 

Nagrade medijima dodeljene su listu Vreme i RTV Kim-u. 

Zorica Vorgučić dobila je prvu nagrada za prilog “Zašto je važno da govorimo jezik svojih komšija?“. 

Mihajlović pojašnjava da je u samom naslovu “sve rečeno”, te da podstiče na “novu realnost” i “novu

“Mislim da su ovakve priče važne, jer govore o potrebi razumevanja i pomirenja posle dvadeset i nešto godina posle konflikta” – dodao je.  

“Čast mi je što sam danas ovde i što predstavljam našu medijsku kuću RTV Kim. Kao što većina zna, vesti sa Kosova nisu uvek pozitivne. Međutim, postoje i pozitivne priče i upravo ove nagrade to pokazuju i nadam se da će ustanovljenje ove nagrade da pokrene i podstakne naše kolege, a pre svega kolege na Kosovu da se više bave pozitivnim primerima saradnje između Srba i Albanaca” – kazala je Vorgučić. 

Novinarki RTK2, Aleksandri Nićić, dodeljena je treća nagrada za priču o suživotu u Kamenici. 

Radi se o “pijačnom barometru” – kazao je Mihajlović. 

“To je barometar koji ocenjuje osetljiv, jednostavan život koji ne može da se nađe na naslovnim stranama kosovskih i srbijanskih medija. Ovo je priča o životu koji je politika izgurala na marginu, priča o ceni kosovskih i balkanskih paradoksa – život u Kosovskom Pomoravlju. Vrlo realno i profesionalno” – kazao je Mihajlović. 

“Hvala još jednom i organizatorima i žiriju što ste prepoznali rad i trud i moj i mojih kolega. Moram da napomene i moje kolege koje su učestvovali – simatelj Sead Ramić i montažer Miodrag Lekić, ali i celokupan tim – organizator, producent, vozač, urednik… Ova nagrada nije samo moja, to je zasluga svih ovih ljudi. Činićemo sve da i dalje izveštavamo na objektivan način i da budemo prozor u svet i dalje svim ljudima” – kazala je Nićić. 

Mihajlović je govoreći o nagradama medijima posebno istakao da je RTV Kim jedan od medija putem kojeg se informiše o događanjima na Kosovu i Metohiji, dodajući da se radi o “ozbiljnoj firmi”. 

“Hvala Vam za ovo ozbiljna firma. Mi ozbiljno i doživljavamo ovaj posao. Jedna od tačaka misije RTV Kim je upravo izgradanja mira i poverenja među zajednicama. Zato je ova nagrada sada potvrda našeg posla, koji neprekidno radimo 21 godinu. Tu je na dnevnom nivou dosta priloga koji se bave tematikom odnosa Srba i Albanca, a ono što je važno je da je jezik koji se koristi očišćen od mržnje, dezinformacija i samim tim pristupom poštujemo komšije pored kojih živimo” – kazao je direktor Kim-a Isak Vorgučić. 

On se zahvalio i onima koji pišu o suživotu a nisu dobili nagradu, dodajući da svaki čalanak i svaki prilog koji govori o mogućnosti boljeg života Srba i Albanaca pomažu upravo onima koji na Kosovu žive i rade. 

Nagrade PCI-ja biće dodeljene i za medije na albanskom jeziku, u četvrtak, 3. februara, u Prištini. 

Izvor: Radio Kontakt plus

Foto: Medija centar

Comments

Pročitaj još