• Početna>
  • Vesti>

“Pejzaži beznađa” Gorana Mihajlovića večeras u Gračanici

Izložba slika Gorana Mihajlovića “Pejzaži beznađa” biće otvorena večeras u Galeriji Doma kulture “Gračanica” u 19h. Organizatori izložbe su Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština.

Goran Mihajlović je rođen u Gnjilanu 1979. godine. Diplomirao je 2008. godine na Niškom univerzitetu, smer dizajn i projektovanje tekstila. Postdiplomske studije iz oblasti slikarstva završio je 2015. godine na ALU u Beogradu u klasi profesora Saše Filipovića i stekao zvanje master – likovni umetnik.

Samostalno izlagao osam puta. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi i kolonija..U Smederevskoj Palanci je 2016. osvojio Prvo mesto na Drugom međunarodnom bijenalu u umetničkom crtežu. Radi kao nastavnik likovne kulture u osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u svom rodnom kraju.
„ On je umetnik oslobođene individualnosti čiji prostor slike predstavlja vizuelizaciju odnosa čoveka i prirode, dva sveta jednog univerzuma. Uzdizanje pejzaža u oblast simboličkog postiže uklanjanjem demarkacionih stega u potezu. Bogatstvo imaginacije i sloboda promišljanja tvore moćne asocijativne kompozicije, prizore iz okruženja, posebno apstrahovane pejzaže Šar planine, koja je čini se glavna motivsko-značenjska ravan ovog ciklusa. Izrazita Mihajlovićeva individualnost pulsira svojim ritmom, to nije poetika zavičajne nostalgije i romantičarskih krajolika. Sa druge strane nije ni kakofonija užasa, već poetika lične ispovesti, duha u stalnom traganju nesnađenog u prostoru i vremenu zlom, što nas okružuje i sputava.” piše o poetici Mihajlovića, Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti.

Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Dom kulture “Gračanica”

Comments

Pročitaj još