• Početna>
  • Vesti>

Raseljeni iz Đakovice nakon sedam godina obišli groblje u tom gradu

U organizaciji Privremenog organa Opštine Đakovica raseljeni Srbi obišli su nakon sedam godina pravoslavno groblje u svom gradu, u naselju Piskoti, saopšteno je iz ove lokalne samouprave.

” Groblje koje se prostire na površini od hektar i po, očišćeno je nedavno angažovanjem našeg Privremenog organa i Kancelarije za KiM, a nakon čišćenja, kako smo danas primetili, polomljen je veći broj nadgorbnih spomenika” saopštio je predsednik Privremenog organa Opštine Đakovica Milenko Jovanović.

Jovanović ukazuje na to da građanima ovog grada na jugu Kosova i Metohije sedam godina nije bilo dopušteno da obiđu groblja. i imajući to u vidu, ova poseta im puno znači.

“Jer se mi zavičaja i grobova predaka i svojih najmilijih ne odričemo. Pretužno deluje slika mahom uništenih spomenika, otvorenih i razorenih grobnica, ali nas to neće sprečiti da se vraćamo Đakovici sve do stvaranja uslova za kolektivni povratak u rodni grad i na svoja imanja”.

Jovanović podseća da su Albanci 1999.godine uništili potpuno crkvu Svetog kneza Lazara na đakovičkom groblju, kao i kapelu koja je uz nju bila sagradjena.

“U centru grada iste godine, pred očima međunarodnih vojnih snaga uništena je i crkva Svete Trojice, a na  njenom mestu izgrađen je spomenik Majke Tereze. Crkva  Uspenja presvete Bogorodice, takođe u centru grada, porušena je u martovskom pogromu 2004.godine, da bi bila obnovljena pre desetak godina i preimenovana u manastir, gde su dve monahinje i iskušenica, do juna prošle godine bili jedini srpski stanovnici ovog grada” navodi Jovanović i dalje podseća na sudbinu jedine srpske povratnice u Đakovici, Dragice Gašić.

“Prošle godine u svoj stan u Đakovici vratila se Dragica Gašić, kojoj se zabranjeno kretanje gradom, uključujući i ulazak u trgovine, a čuva je danonoćno patrola kosovske policije.Raseljeni đakovički Srbi obišli su danas organizovano i manastir Visoki Dečani i Pećku patrijaršiju, kao i srpska groblja u ta dva grada, zajedno sa raseljenim Dečancima koji žive u Centralnoj Srbiji i u Crnoj Gori” stoji na kraju saopštenja.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Privremeni organ Opštine Đakovica

Comments

Pročitaj još