• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Ne uvodimo sankcije Rusiji, podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine

Boegrad, 25. febrara 2022.- Predsednik Srbije Aleksandar Vucic obratio se danas javnosti i izneo stav Srbije o ukrajinskoj krizi. FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, u obraćanju javnosti, da pred nama nisu nimalo laki dani. Savet za nacionalu bezbednost je doneo zaključke u vezi sa situacijom u Ukrajini koji će se naći na sednici Vlade u narednih 48 sati.

Alksandar Vučić je rekao da su iza nas i za sve građane Evrope i sveta teški dani.

“Za nas u Srbiji su posebno teški iz mnogo razloga. Pred nama nisu nimalo laki dani. Mi smo u prethodnim danima pokušavali i uspeli da zauzmemo jedinstven stav po pitanju krize u Ukrajini, naše reakcije, i svih postupaka i poteza koje naši državni organi treba da preduzmu”, kaže predsednik Srbije.

Srbija, rekao je, poštuje norme međunarodnog prava i od toga ne odustaje, jer je to najbolji način da zaštitimo svoju zemlju, ali isto tako dobro razume svoje potrebe i bez obzira šta bi neko želeo, ako ne pripada državnom rukovodstvu Srbije, ona ima svoje vitalne, nacionalne i državne interese, ali poštuje i tradicionalna prijateljstva, ne zaboravlja šta se sve dešavalo 1999. i 2015.

Preneo je zaključke u kojim se ističe da Srbija svoju politiku zasniva na međunarodnom pravu i da pruža punu podršku teritoriajlnom integritetu Ukrajine i poručio da Srbija poštuje međunarodno pravo, ali čuva svoje interese i poštuje dugo građena prijateljstva sa drugim državama.

Predsednik je pozvao građane da po pitanju aktuelne situacije u svetu budu ujedinjeni i na strani svoje zemlje – Srbije.

Vučić je rekao da je razgovarao sa patrijarhom Porfirijem i da ga je upoznao sa zaključcima koje je Srbija donela povodom situacije u Ukrajini.

“Ja sam ga upoznao sa svim i zamolio za mišljenje, blagoslov i za savet. Procitao sam mu tekst i ukazao na sve probleme sa kojima se kao zemlja suočavamo”, preneo je Vučić na konferenciji za novinare navodeći da patrijarh razume potrebe i probleme Srbije u političkom smislu.

Zaključak Saveta za nacionalnu bezbnost naći će se na  Vladi u narednih 48 sati.

Izvor: RTS, Tanjug

Foto Tanjug

Comments

Pročitaj još