• Početna>
  • Vesti>

Selaković i Osmani: Izuzetno dobri i prijateljski odnosi Srbije i Severne Makedonije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Skoplju sa ministrom inostranih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem, i tom prilikom je obostrano konstatovano da su odnosi dve države izuzetno dobri, kako na polju političke tako i na polju ekonomske saradnje.

Selaković je na konferenciji za novinare, nakon šestog susreta sa ministrom Osmanijem, posebno zadovoljstvo izrazio zbog današnjeg potpisivanja Sporazuma o osnivanju kulturno-informativnih centara u Skoplju i Beogradu.

Prema rečima šefa srpske diplomatije, na današnjem sastanku je konstatovano da je u 2021. godini ekonomsko-trgovinska razmena dostigla istorijski maksimum od 1.120.000.000 evra, čime je premašen nivo razmene iz perioda pre pandemije kovida.

Selaković je precizirao da je naš izvoz u Severnu Makedoniju dostigao 815 miliona evra, a da je u prošloj godini i izvoz iz Severne Makedonije u Srbiju povećan za 41,7 odsto, izrazivši uverenje da će daljim sprovođenjem inicijative „Otvoreni Balkan” razmena između dve zemlje nastaviti da raste.

“Za nas je inicijativa Otvoreni Balkan inkluzivna i želeli bismo da u njenom okviru vidimo čitav zapadni Balkan, ali smo uvereni da ćemo, onda kada on bude počeo da daje ozbiljne rezultate, biti u prilici da vidimo i zainteresovanost drugih da budu deo tog tima koji pobeđuje”, rekao je Selaković.

Dodao je da je u razgovoru posebna pažnja poklonjena evrointegracijama našeg regiona, istakavši da Srbija pruža punu podršku Severnoj Makedoniji u tom procesu.

Selaković je izrazio zadovoljstvo i zbog toga što je prvi put održana sednica Mešovitog komiteta za sprovođenje Sporazuma SCG i Republike Makedonije o zaštiti nacionalnih manjina, 17 godina od potpisivanja.

“Govorili smo i o našoj zainteresovanosti za nastavak prakse održavanja zajedničkih sednica vlada Srbije i Severne Makedonije i potrebi da radimo i na održavanju prve sednice Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju”, kazao je Selaković.

Na sastanku je bilo reči i dijalogu Beograda i Prištine, a Selaković je ponovio stav da je Beograd posvećen dijalogu kao jedinom prihvatljivom načinu za rešavanje političkih pitanja.

Ministar Bujar Osmani je rekao da je današnji razgovor bio otvoren i konstruktivan, i da je konstatovano da su odnosi dveju država prijateljski i partnerski, sa tendencijom za proširivanje saradnje.

Osmani je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma o kulturnim centrima, čime se, prema njegovim rečima, otvara prostor za intenzivniju kulturnu razmenu.

Izrazio je zadovoljstvo zbog ostvarenog nivoa ekonomske saradnje, konstatujući da postoji prostor za njeno dodatno proširivanje.

Republika Severna Makedonija, prema njegovim rečima, daje i punu podršku dijalogu Beograda i Prištine i rešavanju svih otvorenih pitanja u regionu dijalogom.

Izvor: RTS

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Comments

Pročitaj još