• Početna>
  • Vesti>

Blokiranje alternativnih puteva još jedna u nizu provokacija Prištine

Postavljanjem zemljanih prepreka i iskopavanjem neprohodinih kanala, kosovska policija je na više mesta na KiM blokirala alternativne puteve, zbog, kako se tvrdi, sprečavanja šverca. Na području Podujeva, Leposavića, Zubinog Potoka prema centralnoj Srbiji, kao i Vitine i Gnjilana prema Severnoj Makedoniji, kosovska policija sprovodi akciju, tvrde u Prištini, “sprečavanja i suzbijanja šverca i drugih kriminalnih pojava”.

Srbi sa severa Kosova akciju KPS okarakterisali su kao jednu u nizu provokacija Prištine.

“Uspeli su da bagerima i teškim mašinama prekopaju regionalni put Zubin Potok-Rajetiće-Novi Pazar. Tim činom su tri sela odsekli od komunikacije sa opštinom Zubin Potok. U tim selima žive ljudi, obično staračka domaćinstva, ima i maloletne dece koja idu u školu, ima staraca koji ne mogu da dođu do bolnice, ambulante, prekinuto je i osnovno snabdevanje životnim namirnicama. Ono što ja kao predsednik mogu reći je da će opština stati iza ovog naroda koji živi ovde i sve ćemo učiniti da ovaj novonastali problem rešimo normalno mirnim putem”, rekao je za TV Most Srđan Vulović, predsednik privremenog organa opštine  Zubin Potok.

Apelovao je na građane srpske nacionalnosti u Zubinom Potoku da ne preduzimaju nikakve nasilne radnje i da opštinskom rukovodstvu i političkim predstavnicima Srba sa Kosova daju šansu da novonastali problem reši mirnim putem.

Greškom ili ne pripadnici kosovske policije raskopali su asfaltni put i tom prilikom presekli jedan deo vodovodne mreže.

Radenko Milenković kaže za TV Most da su onemogućeni da dođu do svojih kuća, svojih imanja, domaćinstava.

“Faktički mi smo potpuno odsečeni od sveta. Ovaj deo puta prolazi samo 300-400 metara kroz teritoriju Novi Pazar i ponovo se vraća na teritoriju Zubin Potok jer iz geoplitičkih razloga i konfiguracije terena nismo imali neki put da ga napravimo direktno do sela nego smo morali da prođemo kroz teritoriju opštine Novi Pazar da bi se ponovo vratili na teritoriju Kosova. Nije prvi put da oni dolaze da čekaju, nas ne zanima roba, ne zanima nas trgovina, nas zanima samo normalan život. Ne možemo da dođemo do škole, do ambulante, do bolnice, ne daj bože da se dogodi neki požar da se dogodi bilo šta u selu mi smo nepristupačni. Ako ima neki alternativni put neka dođu da nam pokažu da možemo do sela da dođemo mi ćemo to da prihvatimo, ako nema zahtevamo da se ovo u što kraćem roku reši na miran, dostojanstven način”, rekao je Milenković.

Srbi sa severa vidno su uznemireni s obzirom na niz provokacija koje su prethodile ovom događaju.

Izvor i foto: TV Most

Comments

Pročitaj još