Mladenović: Srpski jezik je ugrožen

Na Međunarodni dan maternjeg jezika, poverenik za jezike u Vladi Kosova Slaviša Mladenović kaže za RTV Kim da je srpski jezik i te kako ugrožen i da, bez obzira na zakon, on nije jednako zastupljen kao i albanski.

Mladenović kaže da praksa pokazuje da srpski jezik na Kosovu nije zastupljen kao i albanski i da postoje brojni primeri kršenja Zakona o upotrebi jezika.

„U pružanju usluga, u dostupnosti dokumentacije, informacija i mnogim drugim slučajevima. Što se tiče zastupljenosti i ugroženosti, zastupljenost nije ravnopravna, a institucije ne mogu ugroziti opstanak jednog jezika, to zavisi od nas samih zajednica, ali i te kako mogu oslikati jednu ružnu i neprofesionalnu sliku i prekršiti prava i obaveze koje su predviđene zakonom i Ustavom“, kaže Mladenović.

Kaže da je srpski jezik u velikoj meri ugrožen, kao i njegovo prisustvo i vidljivost na Kosovu.

„To se pre svega tiče obrazovnih insitucija i načina na koji se jezik neguje u porodici. To je već nešto što je pitanje za obrazovne institucije i svih nas kao zajednice. Što se tiče administracije – da, i te kako je ugrožen jer nije ravnomerno prisutan kao i albanski jezik“, zaključuje Mladenović.

Praksa pokazuje da je srpski jezik najugroženiji upravo u institucijama koje su ga usvojile. Godinama unazad, mediji koji izveštavaju na srpskom upozoravaju na kršenje Zakona o upotrebi jezika, pre svega u Skupštini Kosova gde često nema prevoda na srpski jezik.

Izvor Kim

Foto (UNMIK)

Comments

Pročitaj još