• Početna>
  • Vesti>

Visoki Dečani: Na tabli turističke ponude u centru grada nema fotografije manastira

Na panelu turističke ponude u centru grada nema fotografije manastira Visoki Dečani, podsetili su još jednom iz ovog verskog objekta koji je se nalazi na UNESCO listi kulturne baštine.

„Kada posetioci dođu Dečane u centru grada mogu da vide pored zastava Republike Albanije i OVK, i ovaj panel sa turističkom ponudom grada u tri slike ‘najvažnijih resursa“‘, oglasio se danas manastir Visoki Dečani na Tviteru uz fotografiju panela.

Dodaju da slike Visokih Dečana, kao ni jasno vidljivog putokaza nema.

„Sve ovo govori više od mnogo reči o odnosu prema nama“, naznačili su.

Novo oglašavanje manastira usledilo je dva dana nakon što je portal Kossev izvestio o tome da je oznaka za lokaciju Visokih Dečana u aplikaciji Google maps još jednom pomerena, i to nekoliko kilometara niže od prave lokacije.

Iz manastira su tada poručili da neko „želi da izbriše manastir i sa geografske karte“ , da se ne radi o slučajnoj grešci već o „otvorenoj provokaciji“, te da „nije teško pogoditi ko iza toga stoji i koji su razlozi“.

„Najnoviji primer brisanja imena srpskog pravoslavnog manastira Visoki Dečani iz 14. veka, koji je na listi svetske kulturne baštine UNESCO je otvorena provokacija koja se ponavlja već treći put poslednjih godina i za koju su odgovorni regionalni administratori Gugl mapsa za ovaj deo Balkana i oni koji im serviraju lažne informacije“, naveli su iz manastira u svojoj reakciji.

Izvor: KoSSev

Foto Twiter (Manastir Visoki Dečani)

Comments

Pročitaj još