Nova trovanja pasa u Mitrovici

Tokom prethodna tri dana otrovana su četiri psa u Kosovskoj Mitrovici, saopšteno je danas iz Udruženja za zaštitu životinja “Šapa”.

Kako se navodi u saopštenju “Šape”, u ulici Vlade Ćetkovića otrovana dva psa – Dunja i Dobrica,
Kod restorana “Beli Dvor” danas je otrovan treći pas, dok je jednom vlasničkom psu takođe ukazana pomoć zbog trovanja, dodaju.

„Spašeni su zahvaljujući brzoj reakciji komšija i veterinara iz ‘MitroVet’. Slučajevi su prijavljeni, policija je izašla na lice mesta, a ostaci otrova su uklonjeni“, kažu u Udruženju.

Bitno sopštenje iz ovog udruženja, a na osnovu ispoljenih simptoma, je da je navodno korišćen ‘Furadan’, otrov sa najvećom akutnom dozom toksičnosti za ljude, koji je više od deset godina zabranjen u većini evropskih zemalja“, tvrde u “Šapi”.

Poručuju da je “trovanje životinja krivično delo, a korišćenje otrova na javnim površinama krivično delo ugrožavanja javne bezbednosti i životne sredine”.

„Trovanje ne rešava problem, ne mogu se svi psi na ulici otrovati, ali mogu nečija deca koja se igraju na istim tim ulicama. Maltretiranje životinja je krivično delo. Nemojte gađati i šutirati pse, zato što time ugrožavate i sebe i druge koji će nakon vas doći u kontakt sa njima“, naglašavaju u Udruženju “Šapa”.

Izvor Radio Mitrovica sever

Foto Udruženje Šapa

Comments

Pročitaj još