• Početna>
  • Vesti>

Rode: Srbima omogućiti da glasaju, čekamo predlog Prištine o ZSO

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode saopštio je da je neophodno da se Srbima sa Kosova i Metohije omogući glasanje na aprilskim izborima. Dodao je i da se u dijalogu Beograda i Prištine trenutno čeka predlog Prištine u vezi s dogovorom o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

“Važno je da birači sa pravom glasa mogu da glasaju na izborima. Nemačka omogućava i drugim zemljama da održe svoje izbore, ne samo u ambasadama, već i u drugim oblicima, kao što je slučaj sa turskim ili rumunskim izborima” izjavio je Rode u intervjuu za Gazetu ekspres.

“Važno je ostvariti pravo glasa. Nadamo se da će biti dogovora, jer je ranije postojao dogovor preko OEBS-a. OEBS može da deluje samo uz saglasnost obe strane, odnosno Kosova i Srbije. Tako da se nadamo da će doći do takvog dogovora i da će se naći resenje prihvatljivo za obe strane” dodao je.

On je naglasio da se očekuje da Priština dostavi predlog o Zajednici srpskih opština, jer, kako tvrdi, nije dobra pozicija reći “ne”.

Naglasio je i da napredak dijaloga zavisi isključivo od obe strane.

“Jasno smo stavili do znanja da za nas sveobuhvatni sporazum podrazumeva i međusobno priznavanje. Neke zemlje EU još nisu priznale Kosovo, zato postoji drugačija terminologija, ali ne vidim nikakav konačan rezultat koji bi bio drugaciji od međusobnog priznavanja” rekao je Rode.

Rode je kazao i da se mora ispoštovati odluka kosovskog Ustavnog suda o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani, te da odluke tog suda treba poštovati uvek, a ne samo kada je u pitanju formiranje ZSO.

Izvor: Radio Mitrovica sever / Tanjug

Foto: Reporteri

Comments

Pročitaj još